Національна школа суддів України

5 вересня 2014 р. м. Кіровоград. Періодичне навчання суддів місцевих загальних судів та Апеляційного суду Кіровоградської області

5 вересня 2014 року в місті Кіровограді Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Апеляційним судом Кіровоградської області проведено періодичне навчання суддів місцевих загальних судів та Апеляційного суду Кіровоградської області з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Практика розгляду спорів щодо права власності. Дотримання судами норм цивільного законодавства при розгляді справ про самочинне будівництво. Підстави і порядок призначення судової експертизи”.

У семінарі взяли участь 10 суддів Апеляційного суду Кіровоградської області та 32 судді місцевих загальних судів Кіровоградської області.

Вітальними словами семінар відкрили голова Апеляційного суду Кіровоградської області Валерій Драний, заступник голови Апеляційного суду Кіровоградської області Станіслав Кіселик та директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник.

Для проведення семінару викладачами запрошено суддів Апеляційного суду Кіровоградської області Людмилу Дьомич, Тетяну Сукач та Олександра Письменного.

Під час семінару було вивчено такі теми:

- Практика розгляду спорів щодо права власності (юрисдикція і підсудність; особливості застосування набувальної давності в цивільних правовідносинах; набуття права власності на безхазяйну річ; особливості вирішення спорів про припинення права власності, зокрема на майно, яке не може належати особі, а також про припинення права власності на нерухоме майно у зв’язку з викупом земельної ділянки, на якій воно розміщене; особливості вирішення спорів щодо витребування майна з чужого незаконного володіння; захист права добросовісного набувача; усунення перешкод у здійсненні власником права користування та розпорядження своїм майном). Висновки Верховного Суду України, викладені в рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п.1 ч.1 ст.355 ЦПК України, у справах про право власності.

- Дотримання судами норм цивільного законодавства при розгляді справ про самочинне будівництво (юрисдикція і підсудність справ цієї категорії; особливості розгляду справ про визнання права власності на самочинне будівництво; спадкування самочинного; розгляд справ за позовами про примусове знесення самочинного будівництва). Висновки Верховного Суду України, викладені в рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п.1 ч.1 ст.355 ЦПК України, у справах цієї категорії.

- Підстави і порядок призначення судової експертизи (підстави для призначення експертизи; збирання об’єктів дослідження; формування переліку питань, які ставляться на вирішення експертизи; зміст ухвали суду про призначення експертизи; визначення експерта або експертної установи, якій призначається експертиза; контроль із боку суду за дотриманням строку проведення експертизи; оцінка висновку експертизи).

Після закінчення семінару кожному судді, який був на ньому присутній, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України. 

Організаційні заходи щодо проведення періодичного навчання забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Алла Баштанник) спільно з Апеляційним судом Кіровоградської області (голова – Валерій Драний).