Національна школа суддів України

Антикорупційне законодавство та практика його застосування

25 вересня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах програми підготовки для підтримання кваліфікації провела тренінг для суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів на тему: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування”.

Відкрив тренінг начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький, який зазначив, що тренінг є складовою загальної стандартизованої програми підготовки суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів. У виступі начальник відділу підготовки суддів наголосив на актуальності теми тренінгу, який розкриє проблемні питанням антикорупційного законодавства та практику його застосування.

Викладач відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких – модератор тренінгу – окреслив мету та навчальні цілі, провів експрес – опитування з демонстрацією відео з подальшим обговоренням. Модератор у виступі проаналізував законодавство: міжнародні зобов’язання щодо запобігання корупції та чинне національне антикорупційне законодавство і ознайомив суддів з динамікою та тенденціями у запобіганні та протидії корупції.

У ході дослідження важливого питання щодо механізмів запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням, пов’язаним з корупцією суддя Черкаського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, доцент Лариса Трофімова зосередила увагу суддів на аспектах запобігання корупції. Жвава дискусія розгорнулася під час обговорення питань щодо обов’язкової повної перевірки декларацій службових осіб, моніторингу способу життя та створенню інституту викривачів. Наступне важливе питання стосувалось запобіганню та врегулюванню конфлікту інтересів. Лариса Трофімова – модератор тренінгу – залучила суддів до обговорення низки питань: “Що Ви вважаєте конфліктом інтересів?”, “Які ситуації можуть призвести до виникнення конфлікту інтересів?”. Викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Терлецький визначив із суддями види відповідальності (дисциплінарна, цивільно-правова, адміністративна та кримінальна відповідальність), а після демонстрації відеоролику про хабарництво “Історія одного лісу” обговорив низку дискусійних питань.

Повний текст програми тренінгу розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.