Національна школа суддів України

Семінар за участю судді Європейського суду з прав людини від України Ганни Юріївни Юдківської, 31 жовтня 2011 р., м. Київ

        31 жовтня 2011 року в рамках програми підготовки голів та заступників голів місцевих загальних судів в Національній школі суддів України відбувся семінар за участю Ганни Юріївни Юдківської – судді Європейського суду з прав людини від України, кандидата юридичних наук, яка виступила з доповіддю на тему «Прецедентна практика  Європейського Суду з прав людини».

 

        Семінар розпочався з вітальних слів проректора з науково-дослідної роботи Н.Г. Шукліної та проректора з підготовки кадрів для судових органів   О.П. Кучинської, у якому вони зазначили, що, враховуючи велику кількість звернень до Європейського суду з прав людини від українців, конструктивна та змістовна дискусія сприятиме кращому розумінню європейського досвіду та забезпечить передумови належного правосуддя в Україні.

 

        Суддя Європейського суду з прав людини від України Ганна Юдківська, привітавши присутніх, наголосила, що кількість звернень українських громадян до Європейського суду постійно зростає і на сьогоднішній день становить близько 12 тисяч. За словами судді, щоб розглянути не тільки українські, але й інші справи (а їх в Європейському суді зараз близько 160 тисяч) знадобиться не менше 10 років.

        В Україні левова частка порушень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод припадає на невиконання судових рішень та зловживання зі сторони правоохоронних органів. Під час семінару, доповідач докладно зупинилась на таких справах, як: «Хірст проти Сполученого Королівства», «Лауці про Італії», «Маркін проти Росії», «Нечипорук проти України», «Брановський проти Польщі», «Іванов проти України», «Харченко проти України» та інших.

 

        Особливе зацікавлення залу викликало рішення Європейського суду з прав людини, ухвалене 7 березня 2006 року у справі «Еванс проти Сполученого Королівства». Більше ніж драматична розв’язка у справі, мабуть, не залишила жодного з присутніх байдужим.  

        Наприкінці семінару начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів В.А. Мазурок презентував на пам'ять Ганні Юдківській  фотографію, на якій вона зображена разом з представниками Національної школи суддів України під час робочого візиту до Європейського Суду з прав людини, який відбувся, в липні 2011 року.