Національна школа суддів України

Дводенний семінар на тему: “Подолання расизму та нетерпимості: досвід країн ЄС та України”, 01 - 02 листопада 2011 р., м. Київ

        01 листопада 2011 року в Національній школі суддів України в рамках періодичного навчання суддів місцевих загальних судів з метою підвищення рівня кваліфікації розпочав роботу дводенний  семінар на тему: “Подолання расизму та нетерпимості: досвід країн ЄС та України” за фінансової підтримки Спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи  “Прозорість та ефективність судової системи України”.


        З вітальними словами на відкритті цього семінару виступили Володимир Мазурок, суддя Верховного  Суду  України  у  відставці,  заслужений  юрист України, начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів НШСУ; керівник Спільної програми Оскар Аларкон та незалежні консультанти з питань рівності та прав людини, експерти Ради Європи  Джералдін Скалліон,  Шейла Роджерс та експерт Ради Європи, професор права, університету  Бергена Гудрун Холгерсен.  На семінарі з лекцією про Українську  судову  практику  з питань дискримінації виступила суддя Верховного Суду України Тетяна Таран.

        Низка презентацій познайомила слухачів з Європейською комісією проти расизму та нетерпимості (ЄКРН), яка була створена  Радою Європи і являє собою незалежний контрольний орган з прав людини, який спеціалізується на питаннях расизму і нетерпимості. Україна приєдналася до ЄКРН у 1997 році. Однією із засад робочої програми ЄКРН є підхід  “від країни до країни”, який передбачає аналіз ситуації щодо расизму та нетерпимості в кожній державі – членів Ради Європи, а також випрацювання порад і пропозицій для розв’язання вивчених проблем. Підхід “від країни до країни” передбачає рівноправні відносини з усіма державами – членами Ради Європи. З січня 2003 року робота ЄКРН зосереджується на  “виконанні”. 


        На семінарі до розгляду  запропоновані актуальні питання, а саме такі, як:

- засади антидискримінаційної політики ООН, Європейського Союзу та Ради Європи;

- Стаття 14 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод: огляд положень, що захищаються;

- Концепція дискримінації,

- Доведення факту дискримінації;

- Українська судова практика з питань дискримінації.

        Доцільними  і  корисними   для  групи  слухачів  були   практичні завдання щодо застосування Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод;  положень, що захищаються статтею 14 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод;  щодо розуміння, доказування  дискримінації. Певний проміжок часу було надано для обговорення результатів практичних завдань та оцінки результатів семінару.

Більше фотографій із семінару можна побачити у фотогалереї (перейти)

        

        Групу слухачів забезпечили роздатковим  інформаційним матеріалом, який містить стан виконання другої  доповіді  ЄКРН  по Україні з рекомендаціями  та специфічні питання щодо насильства расистського характеру також з рекомендаціями. У додатку відтворені точки зору органів влади України стосовно доповідей ЄКРН.          

        Семінар завершився 02 листопада підведенням підсумків та врученням слухачам Сертифікатів НШСУ.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено відділом підготовки суддів та працівників апаратів судів НШСУ (Начальник відділу - Мазурок Володимир Антонович)