Національна школа суддів України

Навчальний візит спільної делегації Національної школи суддів України та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України до Республіки Польща, 25 - 28 жовтня 2011 р.

        В рамках співпраці Національної школи суддів України та Спільної програми Ради Європи і Європейського Союзу «Прозорість та ефективність судової системи України» з 25 по 28 жовтня 2011 року відбувся навчальний візит спільної делегації Національної школи суддів України та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України до Республіки Польща. В межах візиту українська делегація відвідала Міністерство юстиції та Національну Раду Судівництва у м. Варшаві, а також Національну школу судівництва і прокуратури у м. Кракові. У складі делегації взяли участь від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України В.П. Мікулін (член ВККСУ, співголова делегації), Р.М. Савчук та Л.О.Майстренко; від Національної школи суддів України: О. П. Кучинська (проректор з підготовки кадрів для судових органів НШСУ, співголова делегації), Л.А. Романовська, Т.Л. Пустовойтова, В.А. Мазурок, В.О. Корнієнко, О.П. Іщенко.

     Основною метою візиту було:

- ознайомлення із судовою системою Республіки Польща, порядком добору та призначення на посаду суддів, практикою організації професійної (загальної і спеціальної) підготовки кандидатів у судді, процедурою підвищення кваліфікації суддів у Польщі;

- обмін досвідом у сфері суддівської освіти;

- налагодження тісного співробітництва із закордонними партнерами.  

        На зустрічі з представниками Міністерства юстиції та Національної Ради Судівництва були обговорені питання участі зазначених органів у формуванні корпусу суддів у Польщі, розглянуто в цілому процедуру добору суддівських кадрів, систему оцінки кандидатів у судді та практичні аспекти роботи органів судоустрою Республіки Польща. За наслідками обговорення відбулася конструктивна дискусія з означених проблем; сторони обмінялися пропозиціями та рекомендаціями щодо удосконалення судово-освітніх систем двох держав.

        Під час відвідування Національної школи судівництва і прокуратури директором Лешеком Пєтрашком представлено інформацію про статус та організаційну систему Школи, напрямки її діяльності та новітні освітні здобутки. Висвітлено конкретні питання проведення загальної, суддівської і прокурорської підготовки (аплікації) слухачів, зокрема, тривалість та стадійність підготовки, зміст навчальних планів, форми навчальної діяльності та підсумкового контролю (в тому числі суддівського іспиту). Також розглянуто питання підвищення кваліфікації суддів, методики і програми їх періодичного навчання, форми забезпечення дисципліни процесу підготовки.

Члени української делегації ознайомилися з умовами проживання та матеріального забезпечення слухачів та викладачів Школи. Окрему увагу було приділено проблемним питанням, які існували при реформуванні системи підготовки суддів у Польщі та шляхам їх вирішення.

       Більше фотографій із навчального візиту можна подивитися у фотогалереї (перейти)

За результатами візиту було підписано договір про порозуміння і співпрацю між Національною школою суддів України та Національною школою судівництва та прокуратури Республіки Польща.