Національна школа суддів України

7–11 жовтня 2013 р. м. Сімферополь. Підготовка спеціалістів кадрового забезпечення місцевих загальних судів

7–11 жовтня 2013 року в місті Сімферополі Кримське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку спеціалістів кадрового забезпечення місцевих загальних судів.


Проходять підготовку 8 спеціалістів кадрового забезпечення місцевих загальних судів Автономної Республіки Крим.

Вітальними словами навчання відкрила директор Кримського регіонального відділення Національної школи суддів України
Раїса Чумаченко.

Для проведення підготовки запрошено начальника управління державної служби Головного управління державної служби України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Володимира Єрьоміна, заступника завідувача відділу експертизи, тимчасової непрацездатності та надання матеріального забезпечення Виконавчої дирекції  відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в Автономній Республіці Крим Олену Столипинську, начальника відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій ТУ ДСА України в АР Крим Ірину Глухову, завідувача сектору кадрової  роботи ТУ ДСА України в АР Крим Світлану Вєлєву, головних спеціалістів сектору кадрової  роботи ТУ ДСА України в АР Крим
Ірину Козлову
та Оксану Іванову, доцента кафедри адміністративно-правових і кримінально-правових дисциплін Кримського юридичного інституту Національного університету “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого”, кандидата юридичних наук, доцента Володимира Ємельяненка, головного спеціаліста – прес-секретаря Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Мар’яну Павловську, практикуючого психолога Володимира Боєва.

Під час занять буде вивчено такі питання:

-         Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до  Закону України від 13.01.2011 № 2939–VI “Про доступ до публічної інформації”. Організація роботи зі зверненнями громадян. Закон України “Про звернення громадян”.  Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян у суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом. Розмежування звернень (запитів) відповідно до Закону України “Про звернення громадян” та Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

-         Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві.

-         Організація роботи кадрової служби. Штатний розпис: розроблення, затвердження, введення в дію. Кадрове діловодство в суді. Особливості складання кадрових документів. Складання розпорядчих документів із кадрових питань. Формування кадрового резерву для державної служби на заміщення посад державних службовців та просування їх по службі в апараті суду. Вимоги та порядок подання документів. Особливості проведення конкурсу на заняття вакантних посад державної служби. Проведення спеціальної перевірки. Порядок ведення обліку кадрів і кадрового діловодства в судах, в тому числі підготовка документів щодо виходу на пенсію працівників апарату; проведення атестації та щорічної оцінки роботи державних службовців – працівників апарату суду.

-         Вивчення основних положень Закону України “Про державну службу”. Проходження державної служби в органах судової влади. Прийняття на роботу державних службовців. Особливості прийняття на державну службу, порядок проведення іспиту кандидатів на заміщення вакантних посад державних службовців. Вимоги до складання автобіографії та особової картки П-2ДС. Обчислення загального стажу державної служби. Порядок обчислення стажу суддям, державним службовцям та службовцям, в тому числі який дає право на одержання надбавки за вислугу років, додаткової відпустки, пенсії. Організація роботи із підвищення кваліфікації працівників апарату суду.

-         Розмежування повноважень керівника апарату суду та голови суду з кадрових питань. Планування роботи з кадрами. Взаємодія з  Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, ДСА України, територіальними управліннями ДСА, органами суддівського самоврядування, іншими установами та організаціями з питань організації роботи з кадрами.

-         Трудовий договір (тимчасові працівники, суміщення, сумісництво). Переведення на іншу роботу. Підстави та порядок розірвання трудового договору. Призначення та звільнення державних службовців, які перебувають на посаді тимчасово, на період відпустки постійного працівника (по вагітності та пологах, по догляду за дитиною).

-         Роз’яснення меж дії Закону України “Про державну службу” відносно помічників суддів, передбачених в Законі України “Про судоустрій і статус суддів”. Роз’яснення процедури прийняття та звільнення з посади помічника судді. Нормативно-правові підстави такого звільнення. Проблемні питання у застосуванні Положення про помічника судді суду загальної юрисдикції, затвердженого рішенням Ради суддів України від 25.03.2011
№ 14, прийняття і звільнення на період декретної відпустки основного працівника.

-         Порядок формування посадових інструкцій для працівників апарату суду.

-         Соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (листки непрацездатності, робота комісії з соціального страхування, обчислення страхового стажу). Особливості розгляду адміністративних спорів, пов’язаних із соціальними виплатами.

-         Злочини у сфері службової діяльності. Практика розгляду справ про посадові злочини. Розгляд кримінальних справ по перевищенню влади або службових повноважень. Особливості привласнення, розтрати майна від заволодіння майном шляхом   зловживання  службовим становищем. Судова практика про злочини у сфері службової та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг.

-         Підвищення кваліфікації кадрових працівників. Методика самостійної роботи над підвищенням кваліфікації.

-       Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

-         Обговорення Закону України від 17.11.2011 № 4050–VI “Про державну службу”. Класифікація посад державної служби. Методика та особливості розробки профілів професійної компетентності посад державної служби в судових органах.

-         Система оцінки персоналу та її види. Модель комплексної оцінки персоналу. Атестація персоналу. Мотивація та стимулювання персоналу. Порядок проведення службових перевірок та розслідувань стосовно державних службовців.

-         Суддівська винагорода. Стаж роботи на посаді судді, відпустки суддів.

-         Праця та відпочинок жінок згідно з Кодексом законів про працю  України, Законом України “Про відпустки”. Порядок надання соціальних відпусток, стаття 19 Закону України “Про відпустки”. Надання та компенсація відпусток суддям, працівникам апарату суду (основних, додаткових, за вислугу років).

-         Облік кадрів – Єдина інформаційна система обліку кадрів,                                                                         особливості роботи з комп’ютерною програмою “Картка”.

-         Застосування Закону України від 01.06.2010  № 2297–VІ “Про захист персональних даних” та Указу Президента України
ід 25.01.2012 № 33/2012 “Про Порядок організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування”. Робота з базами персональних даних працівників апарату суду в аспекті положень Закону України “Про захист персональних даних”.

-         Порядок ведення особових справ та трудових книжок суддів, працівників апарату суду. Оформлення, внесення і зміна записів, облік та зберігання. Типові помилки, які допускаються під час внесення записів до трудових книжок та порядок їх виправлення.


Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.