Національна школа суддів України

7 - 11 квітня 2014 р. м. Харків. Підготовка помічників суддів та консультантів місцевих загальних судів

7 - 11 квітня 2014 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів та консультантів місцевих загальних судів.

Для проходження підготовки прибуло 15 помічників суддів та консультантів місцевих загальних судів Сумської та Харківської областей.


Вітальними словами підготовку відкрила директор Харківського регіонального відділення, заслужений юрист України Валентина Коржик.


Для проведення підготовки запрошені досвідченні судді районних судів м. Харкова та Харківської області, спеціалісти територіального управління Державної судової адміністрації України в Харківській області.

Під час занять буде вивчено такі питання:

- Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

- Організація роботи суду з питань виконання Закону України “Про звернення громадян”, реєстрація та облік звернень громадян. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян у суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом помічником судді, консультантом. Специфіка реєстрації заяв, скарг, пропозицій громадян. Особливості звернень суду України із судовим дорученням до іноземного суду.


- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.


- Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

- Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.


Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.