Національна школа суддів України

Готуємо програму підготовки новопризначених суддів Вищого антикорупційного суду

25 лютого 2019 відбулася координаційна зустріч, організована Національною школою суддів України із представниками проектів міжнародної технічної допомоги, які задіяні до формування та впровадження орієнтаційної програми підготовки новопризначених суддів Вищого антикорупційного суду,  запланованої на 1-19 квітня 2018 року.

Проректор Наталії Шукліна представила бачення НШСУ щодо спільно напрацьованого порядку денного програми, зосередивши увагу представників проектів на комплексному підході. Так програма включає наступні теми: принцип верховенства права та його застосування на практиці; кримінально-правовий напрям: аналіз складу злочинів, підвідомчих Вищому антикорупційному суду; кримінально-процесуальні питання; Європейська конвенція з прав людини через призму судової практики ЄСПЛ у справах, пов’язаних з корупцією; засудження корупціонерів та конфіскація їхнього майна в Україні; зв’язки між організованою мультинаціональною злочинністю та корупцією; здійснення контролю суддею за рухом справи, що знаходиться у його провадженні написання судових рішень; суддівська етика та доброчесність.

Участь у заході взяли представники чотирьох проектів та програм міжнародної технічної допомоги. Керівники донорських проектів: Девід Вон (Програма USAID “Нове правосуддя”, Єка Ткешелашвілі (Антикоріпційна ініціатива Європейської Союзу), Любомир Маркевич (Українсько-канадський проект підтримки судової реформи) та Леван Дучидзе (Представництво Міжнародної організації з розвитку права в Україні - IDLO) висловили свої пропозиції щодо змістовного наповнення програми та послідовності проведення тематичних тренінгів.

Сторони обговорили ряд організаційних питань в процесі підготовки та координацію спільних зусиль у реалізації орієнтаційної програми.