Національна школа суддів України

Семінар для суддів місцевих загальних судів Київської області на тему: “Практика розгляду судами окремих категорій цивільних справ”, 24 листопада 2011 р., м. Київ

        24 листопада 2011 року в місті Києві в приміщенні Апеляційного суду Київської області відбувся семінар для суддів місцевих загальних судів Київської області на тему: “Практика розгляду судами окремих категорій цивільних справ

        Цей семінар було організовано Національною школою суддів України разом з Апеляційним судом Київської області та проведено разом з Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ у рамках  періодичного навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації.

        Семінар відкрив начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів суддів, суддя Верховного Суду України, заслужений юрист України  Володимир Мазурок, який розповів суддям, які прибули на навчання, про порядок організації та проведення семінару  і звернув увагу колег на те, що тема семінару була визначена з метою отримання практичних навичок щодо розгляду цивільних справ щодо самочинного будівництва, застосування судами при вирішенні цих справ статті 376 ЦК України та заяв про скасування судових рішень у зв’язку з нововиявленими обставинами.

        На початку роботи семінару вітальні слова висловив заступник голови Апеляційного суду Київської області Віктор Лащенко, який представив слухачам суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ Миколу Наумчука та Олену Кадєтову, які є кураторами з розгляду цивільних справ в Київській області та які прийняли участь  в обговоренні причин скасування касаційною інстанцією судових рішень, постановлених судами Київської області.

        У рамках семінару із суддями Київської області провели заняття судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ Алла Олійник та Валентина Сімоненко.  

Учасникам семінару були доведені деякі порушення норм матеріального та процесуального права, допущені судами першої інстанції, що призвели до постановлення незаконних судових рішень та унеможливили встановлення фактичних обставин, що мають значення для правильного вирішення справи.    З приводу цих питань із колегами спілкувався секретар судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Київської області Микола Яворський.

На завершення семінару присутнім суддям було вручено сертифікати Національної школи суддів України.

        Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено відділом підготовки суддів та працівників апаратів судів НШСУ (Начальник відділу - Мазурок Володимир Антонович)