Національна школа суддів України

Семінар на тему: “Особливості розгляду справ щодо злочинів, скоєних на підставі расової нетерпимості”, 30 листопада 2011 р., м. Київ

        30 листопада 2011 року Національною школою суддів України було організовано та проведено семінар для суддів місцевих загальних судів, які обрані на посаду судді безстроково, на тему: “Особливості розгляду справ щодо злочинів, скоєних на підставі расової нетерпимості”.

        З вітальними словами на відкритті цього семінару виступив суддя Верховного Суду  України  у  відставці,  заслужений  юрист України, начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів НШСУ Володимир  Мазурок.

Із слухачами навчання на семінарі провели судді Верховного  Суду України Єлизавета Ковтюк, Олександр Прокопенко, Тетяна Таран; викладач кафедри кримінального права та правосуддя юридичного факультету Запорізького національного університету Михайло Ларкін  та спеціаліст з протидії расизму та ксенофобії представництва Міжнародної організації з міграції в Україні  Яна Салахова.


        Під час навчання на семінарі до уваги слухачів були запропоновані такі питання:

  • - Огляд проявів ксенофобії та расизму в Україні за 2007-2011 рр.;
  • - Проблемні питання розслідування та судового розгляду кримінальних справ щодо злочинів, скоєних на ґрунті расової дискримінації;
  • - Судова практика розгляду кримінальних справ щодо злочинів, скоєних на підставі расової нетерпимості;
  • - Застосування судами положень ЄКПЛ та практики Європейського суду з прав людини у сфері протидії жорстокому поводженню і безкарності;
  • - Гарантування законних інтересів потерпілих у процесі розслідування та судового розгляду кримінальних справ щодо злочинів, скоєних на підставі расової нетерпимості.

Слухачі обмінялися думками з приводу зазначених вище питань.       

На завершення семінару слухачам будуть врученні Сертифікати НШСУ.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено відділом підготовки суддів та працівників апаратів судів НШСУ (Начальник відділу - Мазурок Володимир Антонович)