Національна школа суддів України

Семінар на тему: “Дистанційне навчання з прав людини та сімейного права”, 1 грудня 2011 р., м. Київ

     1 грудня 2011 року в Національній школі суддів України в рамках періодичного навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації відбувся семінар на тему: “Дистанційне навчання з прав людини та сімейного права” за фінансової підтримки спільної програми ЄС та РЄ “Прозорість та ефективність судової системи України” та виконаний Європейською програмою  освіти в галузі прав людини “HELP II”.


     З вітальними словами на відкритті цього семінару виступили Володимир Мазурок, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України, начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів  НШСУ  та Роберто Рівелло суддя з Італії, керівник Проекту “HELP II”, який представив, зокрема веб – сайт цього проекту.


     Зазначений веб-сайт, який є стрижнем програми, почав працювати в жовтні        2007 року. Основним компонентом веб-сайту є база даних навчальних матеріалів, користуватися якою можна за допомогою випадаючих меню, здійснюючи пошук за статтями ЄКПЛ або за темами. Стандартна навчальна програма та схема курсу представлені в меню «схема курсу». До сайту було також включено посібник з методики навчання ЄКПЛ, словник термінів до ЄКПЛ, посібники з ЄКПЛ та електронні навчальні курси. Викладачі та інші експерти можуть залишити в базі даних сайту свої контактні дані та резюме.


     Веб-сайт є інтерактивним і має форум для обміну інформацією. Отже, користувачі можуть запропонувати різні документи, як, наприклад, навчальні матеріали.  Це дозволяє  їм мати доступ до інтерактивних розділів сайту (форуму, бази даних експертів, календарю подій і заходів, матеріалів для завантаження). Користувачі можуть ознайомлюватися з усіма навчальними матеріалами і використовувати їх безкоштовно. Судді, викладачі або інші працівники навчальних установ можуть зареєструватись як окремі користувачі та отримати ім’я користувача і пароль.


     З доповідями на семінарі виступили Джоель Лонг - старший лектор університету м. Турин, Італія, Урсула Кілкеллі -  старший викладач, доцент, Пітер Макліві -  професор права з Англії,   Даніель Пікал – Президент Європейської секції Міжнародної Асоціації суддів з питань молоді, сімейного права та магістратів (IAYFJM), Леонард Ленті –  викладач сімейного права, університету м. Турин.


     На семінарі до уваги  слухачів  були запропоновані актуальні питання, а саме такі, як:

  • 1. Програма  “HELP II”, офіційний сайт Програми та курс пілотного дистанційного  навчання;
  • 2. Презентація навчальної програми курсу та робочої групи міжнародних експертів;
  • 3. Європейський суд з прав людини – прецедентне право з питань сімейного правовідносин та доктрина “межі свободи розсуду”: практичні проблеми національного судді – використання прецедентного права у дистанційному навчанні;
  • 4. Ресурси, матеріали та інструменти програми HELP ІІ (онлайн - конференція, відео, форуми …);
  • 5. Застосування та реалізація Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод в Україні: проблеми та можливості.

     Певний  проміжок  часу  буде  надано  для  обговорення  питань семінару.


     Завершився  семінар підведенням підсумків та врученням слухачам Сертифікатів НШСУ.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено відділом підготовки суддів та працівників апаратів судів НШСУ (Начальник відділу - Мазурок Володимир Антонович)