Національна школа суддів України

Cемінар на тему: “Застосування Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини”, 8 грудня 2011 р., м. Львів

    

      8 грудня 2011 року в місті Львові розпочато семінар на тему: “Застосування Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини”   (на прикладі ст. 3 у співвідношенні зі ст. ст. 5 і 6 цієї Конвенції), який організований та проводиться Національною школою суддів України в рамках співпраці із спільною програмою Європейського Союзу та Ради Європи “Посилення боротьби з жорстоким поводженням і безкарністю” разом із Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ та Асоціацією суддів України.


     З вітальними словами до учасників семінару – суддів апеляційних суддів Волинської, Закарпатської, Івано–Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей, європейських і вітчизняних експертів на відкритті семінару звернулися Валентин Зубар,  суддя Вищого спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ; Божена Маланчук, регіональний координатор спільної програми ЄС і РЄ “Посилення боротьби з жорстоким поводженням і безкарністю”, Володимир Мазурок, суддя Верховного Суду України у відставці, начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів НШСУ.

     Усі учасники семінару, який проводиться в рамках періодичного навчання суддів апеляційних судів, які мають допомагати своїм колегам тлумачити Європейську конвенцію та застосовувати практику Європейського суду з прав людини на прикладі тлумачення ст. 3 цієї Конвенції,   висловили свої бачення щодо важливості та актуальності теми семінару.


     Доповіді на цьому семінарі зроблять Джім Мардох, експерт Ради Європи, професор університету у місті Глазго, Велика Британія; Раїса Ботезату, в.о. Голови Верховного Суду Молдови у відставці; Василь Філатов,  суддя Верховного Суду України  у відставці, Богдан Пошва, суддя Верховного Суду України, Віталій Касько, консультант спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи “Посилення боротьби з жорстоким поводженням і безкарністю”.

    

  Доповіді зазначених вище експертів стосуються як методики викладання питань щодо тлумачення ЄКПЛ і  застосування практики ЄСПЛ, так і безпосередньо гарантій захисту від жорстокого поводження, зокрема, щодо співвідношення ст. ст. 3, 5, 6 ЄКПЛ  та є  актуальними для слухачів.


     У ході роботи семінару слухачам будуть запропоновані практичні завдання щодо роботи над рішеннями національних судів, а також можливість підготовки слухачами письмових і усних коментарів до таких рішень.


     Перед початком роботи семінару слухачі отримали посібники та збірниники, які були підготовлені експертами Ради Європи та співробітниками спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи “Посилення боротьби з жорстоким поводженням і безкарністю”.


    На завершення семінару 9 грудня 2011 року слухачі отримають Сертифікати Національної школи суддів України.

Більше фотографій можна побачити у фотогалереї (перейти)

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено відділом підготовки суддів та працівників апаратів судів НШСУ (Начальник відділу - Мазурок Володимир Антонович)