Національна школа суддів України

Семінар періодичного навчання з метою підвищення кваліфікації на тему: “Написання судових рішень”, 5-7 грудня 2011 р., м. Київ

       5–7 грудня 2011року Національною школою суддів України за фінансової підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні в рамках періодичного навчання суддів місцевих загальних судів, які розглядають справи адміністративної юрисдикції,  з метою підвищення рівня кваліфікації суддів було організовано та проведено семінар на тему: “Написання судових рішень”.

       З вітальними словами на відкритті цього семінару виступив  суддя Верховного  Суду  України  у  відставці,  заслужений  юрист України, начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів НШСУ Володимир  Мазурок.


        На початку роботи семінару вітальні слова висловила національний менеджер проектів Координатора ОБСЄ в Україні Оксана Сироїд, яка також запропонувала учасникам семінару після короткого знайомства між собою презентувати своїх колег та їх очікування від семінару, результати досягнення яких будуть обговоренні наприкінці роботи семінару.

        Із слухачами навчання на семінарі  провели національний менеджер проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Оксана Сироїд та  асистент кафедри правосуддя юридичного факультету Київського національного університету імені  Тараса Шевченка кандидат юридичних наук Роман Куйбіда.


        Під час періодичного навчання на семінарі до уваги слухачів запропоновано актуальні питання, а саме такі, як:

  • Адресати судового рішення;
  • Якісне судове рішення;
  • Підготовка до написання судового рішення. Пошук  та побудова аргументів;
  • Стиль судового рішення;
  • Структура судового рішення;
  • Підготовка судового рішення за фабулою.

        Перед завершенням роботи семінару відбулася презентація результатів взаємного аналізу судових рішень в адміністративній справі, які були підготовлені групами слухачів напередодні за фабулою. Судді проаналізували зазначені судові рішення під кутом зору стилістичних вад, слухачі обговорили питання, які виникли при підготовці цих рішень, їх обґрунтованість, структурованість і стиль та вислухали коментарі   національного менеджера проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Оксани Сироїд, яка також розповіла слухачам про завершення підготовки посібника для суддів, за допомогою якого судді зможуть готувати більш якісні судові рішення.