Національна школа суддів України

9-10 грудня 2011 року відбувся робочий семінар на тему: «Практичні аспекти дисциплінарної відповідальності судді»

        9-10 грудня 2011 року у Івано-Франківської області відбувся робочий семінар на тему: «Практичні аспекти дисциплінарної відповідальності судді», який був організований Вищою кваліфікаційною комісією суддів України спільно з проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Україна: справедливість правосуддя».


        Засідання розпочав Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Леонович Самсін, який у своєму вступному слові окреслив основні існуючі проблеми щодо дисциплінарної відповідальності судді, серед яких те, що на сьогодні у чинному законодавстві визначена лише одна санкція за вчинення суддею дисциплінарного проступку – догана. Але очевидно, що існує потреба у необхідності розширення видів дисциплінарних стягнень, які можуть бути застосовані до судді, оскільки допущені суддями порушення можуть мати різний характер проступку, різні наслідки та можуть вчинятися за різних обставин і тому застосування лише одного виду дисциплінарного стягнення в усіх випадках є не зовсім правильним та справедливим.

        Ігор Леонович Самсін запропонував учасникам семінару обговорити декілька принципових питань, які потребують вирішення та законодавчого врегулювання, зокрема:

-          доцільність збільшення терміну, протягом якого суддю можна притягнути до дисциплінарної відповідальності з моменту вчинення ним проступку;

-          необхідність визначення та закріплення на законодавчому рівні порядку розгляду Вищою кваліфікаційною комісією суддів України скарг на дії судді у випадках, коли ним вчинено незначний проступок, що не призвів до настання негативних наслідків, процедуру та порядок відмови у відкритті дисциплінарної справи або припиненні дисциплінарного провадження;

-          визначення практики розгляду дисциплінарних справ стосовно судді, якщо на момент розгляду справи його було звільнено у встановленому законом порядку (у зв’язку з поданням заяви про відставку);

-          необхідність визначення та закріплення на законодавчому рівні вимог до осіб, які претендують на посаду дисциплінарного інспектора, їх статусу та кола повноважень;

-          доцільність створення єдиного дисциплінарного органу;

-          усунення неузгодженостей між ч.4 ст.87 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та ст. 43 Закону України «Про Вищу раду юстиції», що стосується часу застосування дисциплінарного стягнення до судді.


        Цікавим для присутніх був виступ Жозе Мануела Дуру Матеуш Кардозу, судді Апеляційного суду Лісабонського судового округу, голови кабінету віце-президента Вищої ради суддів Португалії та колишнього члену Вищої ради суддів Португалії, який виступив з доповіддю «Європейські підходи до організації дисциплінарної практики стосовно судді. Досвід роботи дисциплінарних інспекторів та їх статус і повноваження у Португалії».


        У семінарі  взяли участь працівники Вищою кваліфікаційною комісією суддів України та Вищої ради юстиції, представники вітчизняних судів, судових установ та зарубіжні експерти. Національну школу суддів України на зазначену заході представила Шамрай Оксана Василівна, начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої ради юстиції Національної школи суддів України.