Національна школа суддів України

9–10 липня 2013 р., с. Глібівка. Семінар із питань практичного застосування нового Кримінального процесуального кодексу України

910 липня 2013 року в селі Глібівці Київської області Національна школа суддів України проводить семінар із питань практичного застосування нового Кримінального процесуального кодексу України у світлі європейських стандартів, організований спільно з Проектом Ради Європи “Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні” за фінансової підтримки Уряду Данії та Асоціації суддів України.

Вітальними словами семінар відкрили начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист АР Крим, кандидат юридичних наук Ольга Шаповалова, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, доктор юридичних наук, професор Віктор Мікулін, суддя Апеляційного суду м. Києва, президент Асоціації суддів України
Олег Присяжнюк та менеджер Проекту Ради Європи “Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні” Кетеван Цхомелідзе.

Для проведення семінару запрошено начальника відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста АР Крим, кандидата юридичних наук Ольгу Шаповалову, суддю Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Наталію Марчук, голову Апеляційного суду Запорізької області, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Віктора Городовенка, міжнародного консультанта Ради Європи, колишнього прокурора Грузії, колишнього члена Європейського комітету запобігання катуванням і нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню від Грузії Еріка Сванідзе та національного консультанта Ради Європи, адвоката Віталія Каська.

Під час семінару буде вивчено такі питання:

– Практичні питання застосування запобіжних заходів під час досудового розслідування.

– Застосування стандартів захисту права на свободу та особисту недоторканість (стаття 5 ЕКПЛ).

– Обрання запобіжних заходів, утримання під вартою, процесуальні стандарти та роль слідчого судді.

– Принцип змагальності та його реалізація. Межі застосування принципу змагальності під час підготовчого провадження.

– Судовий розгляд: сторона обвинувачення та потерпілий у змагальному процесі; сторона захисту та реалізація нею принципу змагальності.

– Угоди про визнання винуватості та застосування у кримінальному провадженні. Особливості кримінального провадження на основі угод, межі застосування принципу змагальності та роль суду в кримінальному провадженні на основі угод, гарантія прав учасників судового розгляду у проваджені, що базується на угодах.

– Докази та доказування.

– Правила доказування у змагальному процесі.

– Слідчі дії та права людини. Право на повагу до приватного та сімейного життя відповідно до Статті 8 ЄКПЛ та слідчі дії.

– Окремі питання, пов’язанні з проведенням негласних слідчих (розшукових) дій в Україні.

– Загальне обговорення головних питань, що виникають під час застосування КПК.

Після закінчення семінару кожному учаснику буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.