Національна школа суддів України

9–13 грудня 2013 р., м. Харків. Підготовка спеціалістів з судової статистики місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції

9–13 грудня 2013 року в місті Харкові місцеве  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку спеціалістів з судової статистики місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції.

Для проходження підготовки прибуло 16 спеціалістів з судової статистики місцевих загальних судів Сумської та Харківської областей.

Вітальними словами підготовку відкрила директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України, суддя у відставці, заслужений юрист України Коржик  Валентина Костянтинівна.

Для проведення підготовки запрошені судді у відставці Терентьєв Павло Петрович, Цвірюк Василь Онуфрійович, суддя Апеляційного суду Харківської області Швецова Лариса Анатоліївна, психолог-практик Овдієнко Тетяна Миколаївна та працівники Територіального управління Державної судової адміністрації України в Харківській області.

Під час занять буде вивчено такі питання:

  • Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 07.07.2010, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи.
  • Види статистичних звітів і порядок їх складання. Складання статистичних звітів за допомогою ДЗС. Організація ведення обліково-статистичної роботи в суді за допомогою технічних засобів.  Організація роботи щодо внесення відповідних відомостей до електронних обліково-інформаційних карток на справи та перевірка достовірних відомостей, що містяться в обліково-інформаційній картці на відповідну судову справу.
  • Складання звіту про результати перегляду рішень, ухвал, що набрали законної сили, у зв’язку з нововиявленими обставинами. Особливості відображення у первинному обліку та звітності справ про злочини, скоєні неповнолітніми.
  • Посадові інструкції спеціалістів судової статистики, забезпечення їх виконання. Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади спеціалістів судової статистики, їх права та обов’язки.
  • Подання і заповнення форм звітності про розгляд судами судових справ і матеріалів за допомогою автоматизованої системи документообігу.
  • Порядок заповнення та зберігання картки обліку сум матеріальної та моральної шкоди.
  • Особливості складання статистичних звітів усіх категорій у паперовій та електронній формі.
  • Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

Після завершення підготовки всім слухачам, які її пройшли, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.