Національна школа суддів України

9–13 грудня 2013 р. м. Севастополь. Підготовка старших секретарів, секретарів місцевих загальних судів, головних та провідних спеціалістів місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції

9–13 грудня 2013 року в місті Севастополі  місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку старших секретарів, секретарів місцевих загальних судів, головних та провідних спеціалістів місцевих та апеляційних  судів загальної юрисдикції.


Для проходження підготовки прибув 31 працівник апаратів судів.

Для проведення підготовки викладачами запрошено керівника апарату Гагарінського районного суду м. Севастополя Кальчук Олену Володимирівну,   заступника  керівника апарату господарського суду м. Севастополя, викладача Севастопольського регіонального відділення НШСУ  Мірошниченко Ганну Анатоліївну, заступника керівника апарату Гагарінського районного суду м. Севастополя Котигороховську Оксану Іванівну, керівника апарату Севастопольського апеляційного адміністративного суду  Стьопкіну Світлану Петрівну,  помічника голови Севастопольського апеляційного адміністративного суду Осипову Тетяну Леонідівну,  заступника начальника організаційно-аналітичного відділу Севастопольського апеляційного адміністративного суду Осипову Тетяну Анатоліївну, помічника судді Севастопольського апеляційного адміністративного суду Котик Юлію Юріївну.

 Під час занять буде вивчено такі  питання:

- Прийом громадян, порядок видачі копій судових рішень, інших документів та судових справ для ознайомлення учасникам судового процесу. Вимоги до посвідчення копій судових документів та судових рішень. Порядок оформлення документів у справі. Складання внутрішнього опису документів справ. Складання засвідчувального напису справи. Оправлення справ. Оформлення  обкладинок справ. Оформлення довідкового листа справи.

- Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33. Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

- Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 07.07.2010, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи.

- Організація діяльності канцелярії з виконання покладених на неї задач і функцій. Розподіл обов’язків між працівниками канцелярії суду. Виконавча дисципліна. Дисциплінарні заходи та звільнення. Порядок направлення та виконання окремих доручень. Організація контролю за виконанням розпоряджень голови суду та головуючого, взаємодії з працівниками апарату суду.

- Статус старших секретарів та секретарів місцевих   та апеляційних судів. Порядок  прийому та звільнення з посади старших секретарів та секретарів згідно із Законом України “Про державну службу” Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади старших секретарів та секретарів. Умови проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції старших секретарів та секретарів, забезпечення їх виконання. Права та обов’язки, що покладаються на  старших секретарів та секретарів. Відповідальність судових розпорядників. Дисциплінарні заходи та звільнення.

- Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до  Закону України “Про доступ до публічної інформації”  від 13 січня 2011 року  № 2939–VI.    

- Практичне використання системи комплексного інформаційного забезпечення “ЛІГА: ЗАКОН”. Загальні правила ведення судового діловодства в  місцевих загальних та апеляційних  судах. Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в   місцевих загальних та апеляційних  судах. Застосування і використання в роботі Інструкції з діловодства, затвердженої наказом ДСА України від 27.06.2006 №68, зі змінами та доповненнями. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене рішенням Ради суддів України
від 26.11.2010  № 30. 

- Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Взаємодія зі ЗМІ, організація судового процесу, на якому присутні представники ЗМІ. Моделювання проведення судових засідань при допуску до судового процесу засобів масової інформації. Роз`яснення положень Закону України “Про інформацію” в частині організації діяльності судів.

Після закінчення підготовки всім слухачам, які її пройдуть, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.