Національна школа суддів України

9-13 вересня 2013 р. м. Одеса. Підготовка помічників суддів та консультантів місцевих господарських та Одеського апеляційного господарського судів.

9-13 вересня 2013 року в місті Одеса місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів та консультантів місцевих господарських та Одеського апеляційного господарського судів.


Для проходження підготовки прибуло 19 помічників суддів  та консультантів  місцевих господарських та Одеського апеляційного господарського судів.

Із вітальними словами на відкритті підготовки до слухачів звернулися проректор Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Володимир Мазурок та директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України, заслужений юрист України Володимир Іртєгов .

Для проведення підготовки викладачами запрошено суддю Апеляційного суду Одеської області Олександра Джулая, заступника голови господарського суду Одеської області Володимира Петрова, заступника начальника ТУ ДСА в Одеській області Вячеслава Глущенка, професора кафедри політології Одеського національного політехнічного університету, доктора педагогічних наук Аллу Семенову, помічника судді Одеського апеляційного господарського суду Олену Рикову, доцента кафедри цивільного права Національного університету “Одеська юридична академія”, кандидат юридичних наук Оксану Сафончик, доцента кафедри господарського права і процесу Національного університету “Одеська юридична академія”, кандидата юридичних наук Михайла Картузова, доцента кафедри права інтелектуальної власності та корпоративного права Національного університету “Одеська юридична академія” кандидат юридичних наук Галину Ульянову.

Під час підготовки будуть вивчені такі питання:

-  Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці.

-  Застосування в роботі місцевих та апеляційних господарських судів  постанов Пленуму Верховного Суду України та пленумів вищих спеціалізованих судів. Узагальнення судової практики як засіб вдосконалення судової діяльності. Методика вивчення та застосування на практиці узагальнень судової практики.

- Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори , їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

- Загальні правила ведення судового діловодства в місцевих та апеляційних господарських судах. Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних господарських  судах. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене Рішенням Ради суддів України 26.11.2010 №30.

- Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених Ради суддів України від 6 лютого 2009 року №33.

- Статус помічників суддів та консультантів місцевих та апеляційних господарських судів. Порядок прийому та звільнення з посади помічників суддів згідно із Законом України “Про судоустрій і статус суддів”. Функціональні обов’язки помічників суддів. Посадові інструкції та забезпечення  їх виконання. Посадові обов’язки консультантів. Закон України “Про державну службу”.

- Порядок проведення судового засідання. Управління залою судового засідання. Дії судді при зловживанні стороною своїми обов’язками  та при вчиненні учасниками процесу у судовому засіданні протиправних дій.

- Право власності. Набуття права власності. Способи набуття, припинення, переходу права власності. Способи захисту права власності. Реєстрація права власності.

- Правова культура як складова частина демократії.

- Питання, що виникають при розгляді справ про витребування майна з чужого незаконного володіння. Проблемні питання вирішення спорів про виключення майна з опису та звільнення його з під арешту.

- Загальні положення Господарського процесуального кодексу. Особливості розмежування категорій справ. Вирішення господарських спорів у судах першої інстанції. Зловживання судовими правами.

- Практика розгляду судами корпоративних спорів. Шляхи вирішення питань, які виникають при застосуванні Закону України “Про акціонерні товариства”. Розмежування трудових та корпоративних спорів у справах,  пов’язаних з рішенням про обрання, звільнення, відкликання керівників та інших осіб товариства.

- Право інтелектуальної власності. Особливості стягнення компенсації за порушення авторських прав та відшкодування шкоди.

- Антикорупційне законодавство : міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

Після закінчення підготовки всім слухачам, які її пройдуть, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.