Національна школа суддів України

У Києві презентовано проект Кримінального процесуального кодексу


  У Києві презентовано проект Кримінального процесуального кодексу

    23 січня 2012 року у “Президент готелі” Радою Європи та Адміністрацією Президента України в рамках спільної програми Європейського Союзу і Ради Європи Посилення боротьби з жорстоким поводженням  та безкарністю” організовано та проведено круглий стіл: Презентація та обговорення проекту Кримінально-процесуального кодексу України крізь призму експертного висновку Ради Європи. У круглому столі взяли участь експерти Ради Європи, представники інших міжнародних організацій, органів законодавчої, виконавчої та судової влади України, зокрема Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, науковці, адвокати, представники громадських організацій і засобів масової інформації. Національну школу суддів України и на заході представили Шукліна Н.Г. (проректор з науково-дослідної роботи), Кучинська О.П. (проректор з підготовки кадрів для судових органів), Слободян Р.В. (головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої ради юстиції).

        Відкриття круглого столу розпочалася з трьох офіційних вітальних промов: Андрія Портнова (Радника Президента України, керівника Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України), Владіміра Рістовскі (Посла, Представника Генерального секретаря Ради Європи з координації програм співробітництва/Голови Офісу Ради Європи в Україні), Жозе Мануель Пінту Тейшейри (Посла, Голови Представництва Європейського Союзу в Україні). Зокрема А.В. Портнов зазначив: “Сьогодні діє КПК 1960 р., який не відповідає вимогам часу. Існує модель кримінального судочинства, яка характеризується: кримінальним ухилом, відсутністю можливості захисту в суді, високою кількістю негласних слідчих дій, надмірною забюрократизованістю, недостатністю контролю за здійсненням оперативних заходів, які обмежують права людини, великою кількістю засуджених людей. Усе це потребує системної і докорінної перебудови, прийняття нового акту, а не поодиноких змін. Україні необхідна змагальна модель, а не обвинувальна. Новий КПК України повинен усувати усі можливі порушення прав людини і надавати можливості для захисту прав усім, кому він необхідний.”.

      На думку проректора з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України Н.Г. Шукліної, застосування підходу змагальності сторін обвинувачення й захисту, кожна із яких отримає однакові можливості для доведення вини або невинуватості (рівний доступ до речей і документів у справі, оскарження процесуальних рішень, ініціювання експертиз), а також упровадження інституту угод, суду присяжних забезпечить ефективний захист прав і свобод людини та громадянина, утвердить принцип верховенства права, презумпції невинуватості, підвищить авторитет України як правової держави.

    Представники Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури України, Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ висловили сподівання про прийняття проекту КПК України вже у найближчому часі.

      Тема правового статусу адвоката у світлі проекту КПК України, яка пролунала з вуст ректора Академії адвокатури України Т.І. Варфоломеєвої, не оминула уваги жодного з присутніх. “Адвоката поставили у досить скрутне становище. Так, у відповідності з проектом КПК України “адвокат користується правами підозрюваного, обвинуваченого…, а треба було б прописати …користується своїми правами, наданими йому як захиснику”, –  наголосила Тетяна Вікторівна. Повністю її підтримала і професор юридичного факультету Мадридського університету Комплутенсе Лорена Бахмайєр.

    Ґрунтовним та інформативним став виступ першого заступника Голови Державної пенітенціарної служби України С.М. Сидоренко, який повідомив присутнім свіжу статистику зі свого напряму роботи. Так, в Україні станом на 1 січня кількість ув’язнених в слідчих ізоляторах становить 37632 особи. Протягом 2011 року з під варти звільнили 9000 осіб, що становить 25% загальної кількості. Таким чином, як зазначив Сергій Миколайович, існує проблема, так як порушується право ув’язнених на встановлену житлову площу, та сподівається, що із закріпленням в проекті КПК України поняття розумний строк, із розширенням переліку запобіжних заходів та випадків, коли вони застосовуються, ця проблема вирішиться. Враховуючи вкрай загрозливу ситуацію в слідчих ізоляторах, де на сьогодні перебуває близько 2000 осіб хворих на активну форму туберкульозу, С.М. Сидоренко запропонував доповнити проект КПК України переліком хвороб, щодо яких не можна застосовувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, включивши до такого переліку тяжкі соматичні хвороби.

        Бурхливе обговорення отримав виступ експерта Центру політико-правових реформ Олександра Банчука, який висловив позицію про те, що суд присяжних в Україні має будуватись не на континентальній моделі судочинства, а на англо-американській.

      На думку Консультанта з прав людини Ради Європи Джеремі Макбрайда, представлений на розгляд проект КПК України є стрижневим актом, що забезпечить рух реформи усього сектору кримінальної юстиції.

      У своєму виступі проректор Академії прокуратури України О.М. Толочко зазначив: “Кілька років назад ніхто і подумати не міг, що ми сьогодні отримаємо новий проект КПК України. Вважаю, що величезна заслуга в цьому належить А.В. Портнову, який своєю суб’єктивною стійкістю довів проект КПК України до логічного завершення. Прийде час і цей кодекс будуть називати “Кодекс Портнова””.

      Представник Директорату правосуддя і захисту людської гідності Генерального директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи Арташес Мелікян повідомив, що у серпні 2011 року кількість звернень до Європейського суду з прав людини від України зросла на 50%. Враховуючи це, утвердження в Україні верховенства права є однією з цілей партнерства України та Ради Європи, яка у свою чергу готова усіляко допомагати Україні у цьому процесі. На завершення А. Мелікян подякував Андрію Портнову, Еріку Сванідзе та Джеремі Макбрайду за використання позитивного досвіду різних країн у підготовці цього проекту, та відзначив, що Андрій Володимирович упродовж усього часу підготовки проекту КПК України був справжнім його рушієм.

         За результатами зустрічі А.В. Портнов також окремо подякував усім присутнім та завершив круглий стіл словами: Нашим завданням було здійснити ефективний менеджмент цього документу, вивчити аналітичний, інформаційний та науковий матеріал. В цю одиницю часу ми не можемо розтягувати Державний бюджет України на суд присяжних. Це баланс можливостей. Представлений проект пройшов дві експертизи: у Страсбурзі та у Києві. Можу вас запевнити, що цей документ пройде у першому читанні і з мінімальними змінами у другому, та орієнтовно у березні-квітні 2012 року ми отримаємо новий Кримінальний процесуальний кодекс України”.