Національна школа суддів України

Зустріч з експертами Проекту USAID “Україна: справедливе правосуддя”

       

Зустріч з експертами Проекту USAID Україна: справедливе правосуддя

          7 лютого 2012 р. в Національній школі суддів України відбулася зустріч з експертами проекту USAID “Україна: справедливе правосуддя”.

        Учасниками зустрічі з боку Проекту були  Мері Френ Едвардс (США) та Даніель Шаль (Франція) – експерти з оцінки інституційних та навчальних потреб, які мають великий досвід організації підготовки суддів у своїх країнах. Пані Едвардс у недалекому минулому – проректор Національного суддівського коледжу (м. Ріно, Штат              Невада, США), а  пан Шаль є генеральним секретарем Національної школи магістратури Франції. Також у зустрічі брали участь керівник  Проекту USAID “Україна: справедливе правосуддя” пан Девід Вон, його заступник пані Наталія Петрова та радник проекту з юридичних питань пані Юлія Голованова.

 

        Проректори Національної школи суддів України Володимир Мазурок, Оксана Кучинська та Наталія Шукліна проінформували експертів про місце і роль Національної школи суддів України в системі формування в Україні професійного суддівського корпусу. Гості були ознайомлені з основними напрямками та результатами діяльності НШСУ за рік її роботи. Під час продуктивної фахової розмови значна увага була приділена питанням підготовки суддів, що вперше призначені на посаду, та підвищенню кваліфікації суддів у Києві та регіональних відділеннях, а також підготовчій роботі, що проводиться НШСУ для запровадження спеціальної підготовки кандидатів на посаду суддів, методичному забезпеченню навчального процесу, формуванню викладацького складу. Підходами, які ними використовуються у методичній та викладацькій роботі, поділилися В.Мазурок та Т.Фулей, начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його вдосконалення. Також начальником відділу міжнародних зв’язків Т. Пустовойтовою була надана інформація щодо залучення міжнародних організацій та проектів міжнародної технічної допомоги до співпраці з Національною школою суддів України для розвитку навчальних програм та методичного забезпечення процесу підготовки суддів та працівників апарату судів.


       

          Для представників НШСУ дуже корисним було ознайомлення з досвідом Франції і США з професійних питань підготовки суддів у цих країнах, шляхів вирішення аналогічних проблем.

        Наступними кроками іноземних експертів будуть зустрічі з суддями різних інстанцій і юрисдикцій та керівництвом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для аналізу потреб суддів у навчанні, а також продовження спілкування з представниками НШСУ для більш детального обговорення. За результатами всіх спілкувань та вивчення матеріалів буде підготовлено експертний звіт та рекомендації щодо напрямків інституційного розвитку Національної школи суддів України, які після обговорення з НШСУ, стануть основою для планування спільних дій з Проектом “Україна: справедливе правосуддя”.