Національна школа суддів України

Семінар на тему: “Застосування Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини” (на прикладі ст. 3 у співвідношенні зі ст. ст. 5 і 6 цієї Конвенції), 9 - 10 лютого 2012 р., м.Донецьк

        9 лютого 2012 року в місті Донецьку розпочато семінар на тему: “Застосування Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини”   (на прикладі ст. 3 у співвідношенні зі ст. ст. 5 і 6 цієї Конвенції), який організований та проводиться Національною школою суддів України в рамках співпраці із спільною програмою Європейського Союзу та Ради Європи “Посилення боротьби з жорстоким поводженням і безкарністю” разом із Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ та Асоціацією суддів України.

        З вітальними словами до учасників семінару – суддів апеляційних суддів Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Полтавської та Харківської областей, європейських і вітчизняних експертів на відкритті семінару звернулися Світлана Карпенко,  суддя Вищого спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ; Божена Маланчук, регіональний координатор спільної програми ЄС і РЄ “Посилення боротьби з жорстоким поводженням і безкарністю”, Володимир Мазурок, суддя Верховного Суду України у відставці, проректор Національної школи суддів України та Олег Присяжнюк, суддя Апеляційного суду міста Києва, президент Асоціації суддів України.

        Усі учасники семінару, який проводиться в рамках періодичного навчання суддів апеляційних судів, які мають допомагати своїм колегам тлумачити Європейську конвенцію та застосовувати практику Європейського суду з прав людини на прикладі тлумачення ст. 3 цієї Конвенції,   висловили свої бачення щодо важливості та актуальності теми семінару.

        Модератором першого дня семінару є Наталія Марчук, суддя Вищого спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

        Доповіді на цьому семінарі зроблять Джім Мардох, експерт Ради Європи, професор університету в місті Глазго, Велика Британія; Раїса Ботезату, в.о. Голови Верховного Суду Молдови у відставці; Василь Філатов,  суддя Верховного Суду України  у відставці, Богдан Пошва, суддя Верховного Суду України, Віталій Касько, консультант спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи “Посилення боротьби з жорстоким поводженням і безкарністю”.

        Протягом двох днів на семінарі будуть обговорюватись питання методики опрацювання рішень ЄСПЛ, особливостей застосування ЄКПЛ і практики ЄСПЛ, надання практичних матеріалів та навичок щодо використання в роботі суддів навчального порталу Ради Європи з прав людини HELP для спеціалістів у галузі права, створення он-лайн форум для обговорення суддями проблематики застосування ЄКПЛ на національному рівні, надання експертами методичної допомоги суддям-доповідачам з питань тлумачення ЄКПЛ і застосування практики Європейського суду з прав людини.

        Метою семінару є сприяння  українським суддям  в отриманні і  поглибленні знань з питань застосування Європейської Конвенції з прав людини і практики Європейського суду з прав людини на постійній основі; створення мережі суддів-доповідачів з питань застосування Європейської Конвенції з прав людини і практики Європейського суду з прав; надання можливості суддям-доповідачам на підставі відповідного багажу знань постійно інформувати своїх колег про зміну та еволюцію практики ЄСПЛ з метою її використання в судочинстві.

        У ході роботи семінару слухачам будуть запропоновані практичні завдання щодо роботи над рішеннями національних судів, а також можливість підготовки слухачами письмових і усних коментарів до таких рішень.

        Перед початком роботи семінару слухачі отримали посібники та збірники, які були підготовлені експертами Ради Європи та співробітниками спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи “Посилення боротьби з жорстоким поводженням і безкарністю”.

          На завершення семінару 10 лютого 2012 року слухачі отримають Сертифікати Національної школи суддів України.

Більше фотографій можна побачити у фотогалереї (перейти)