Національна школа суддів України

Підготовка помічників суддів та консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської і Чернігівської областей та міста Києва, Вищого адміністративного суду України, 13 - 17 лютого 2012 р., м. Київ

        Національна школа суддів України з 13 по 17 лютого 2012 року проводить підготовку помічників суддів та консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської і Чернігівської областей  та міста Києва, Вищого адміністративного суду України.


        З вітальним  словом  на відкритті підготовки виступив Микола  Лавренюк, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України, начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів та  вручив подяку ректора Національної школи суддів України Сергію Жабокрицькому , доценту кафедри криміналістики Національного університету     ім. Т.Г.Шевченка, кандидату медичних наук, за активну участь у підготовці кадрів для судових органів у Національній школі суддів України та з нагоди Першої річниці Національної школи суддів України.

        Із слухачами підготовку  проведуть судді Вищого адміністративного суду України Любов Гончар, Валентина Тракало, Олександр Ситніков, Тетяна Чумаченко; суддя Верховного Суду України у відставці Микола  Лавренюк; судді Київського апеляційного адміністративного суду Костянтин Бабенко, Олександр Хрімлі; судді  Київського окружного адміністративного суду Оксана Виноградова, Андрій Волков; начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Тетяна Фулей; начальник аналітико – статистичного відділу управління узагальнення судової практики та  судової статистики ВАСУ Олена Тімченко; начальник  юридичного управління ДСА України Віктор Кощинець; головний спеціаліст сектору роботи зі зверненнями громадян юридичного управління ДСА України Олена Герасимчук; провідний спеціаліст відділу кадрової роботи управління організаційного забезпечення діяльності судів ДСА України  Катерина Погорська.

        Слухачам запропоновані актуальні теми:

  • Організація адміністративного судочинства. Адміністративна юрисдикція і підсудність адміністративних справ.
  • Окремі питання застосування процесуального законодавства при розгляді адміністративних справ.
  • Види судових рішень та вимоги до їх форми та змісту. Порядок ухвалення судового рішення в адміністративній справі, оскарження та набрання ним законної сили. 
  • Чинники, що негативно впливають на психіку й організм судді, працівників апаратів судів,  та рекомендації з їх усунення  або  зниження їх негативного впливу.
  • Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду.
  • Відкриття провадження в адміністративній справі та підготовка справи до розгляду.
  • Особливості розгляду спорів з приводу прийняття громадян на публічну службу.
  • Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського Суду з прав людини в національній судовій практиці.
  • Особливості розгляду справ у порядку скороченого провадження, письмового провадження.
  • Перегляд судових рішень в апеляційному порядку.
  • Строки звернення до адміністративного суду та правові наслідки їх пропущення.
  • Загальна характеристика судової статистики в Україні. Організація обліково-статистичної роботи в місцевому та апеляційному загальному суді. 
  • Організація роботи із зверненнями громадян в окружних та апеляційних  адміністративних судах.
  • Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання.
  • Статус помічників суддів та консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів. 
  • Актуальні питання щодо розгляду земельних спорів.
  • Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи.
  • Більше фотографій можна побачити у фотогалереї (перейти)

        У ході підготовки слухачі отримають посібники та довідкову  і нормативну літературу, таку як: “Інноваційні методи адміністрування в українських судах”; “Науково-практичний коментар до цивільного законодавства України”; “Судова практика в адміністративних справах”; “Розгляд справ стосовно жорстокого поводження з дітьми судами України”; “Творення суспільства гендерної рівності: міжнародний досвід”; “Стаття 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод: стандарти застосування при здійсненні правосуддя”; “Застосування Європейської Конвенції з прав людини при розгляді в судах господарських справ“; “Короткий путівник Європейською конвенцією з прав людини”; “Посібник помічника судді“,”Судовий розгляд справ, пов’язаних з вчиненням насильства в сім`ї в Україні”, ”Розгляд судами справ, пов`язаних з насильством в сім`ї”. 

Завершиться підготовка підведенням підсумків, а кожному слухачу буде вручено Сертифікат НШСУ.