Національна школа суддів України

Підготовка помічників суддів та консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів, 13 - 17 лютого 2012 р., м. Дніпропетровськ

        Відповідно до Графіка підготовки суддів та працівників апаратів судів на 2012 рік Дніпропетровським регіональним відділенням з 13 до 17 лютого 2012 року буде проводитися підготовка помічників суддів та консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів.                                                                                                                 

Навчання проводиться згідно з програмою, що затверджена проректором з підготовки кадрів для судових органів Національної  школи суддів України Оксаною Петрівною Кучинською.

На навчання прибуло 16 помічників суддів та консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів з Дніпропетровської, Запорізької і Кіровоградської областей.

Викладачами для проведення цієї підготовки були запрошені: Поплавський Володимир Юрійович – заступник голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду: Суховаров Андрій Володимирович, Дадим Юлія Миколаївна, Уханенко Сергій Анатолійович, Лукманова Ольга Миколаївна, Панченко Ольга Михайлівна, Руденко Марина Анатоліївна; помічник заступника голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду – Яловий Дмитро Сергійович, помічники суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду – Кочкова Анна Вікторівна і Лазуренко Арина Олегівна, начальник відділу по роботі зі зверненнями громадян та надання інформації Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду – Портненко Тетяна Василівна, заступник начальника відділу документального забезпечення Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду  – Кузіна Людмила Леонідівна, головний спеціаліст відділу кадрової роботи та державної служби Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду – Перекопська Анна Петрівна та інші.

Слухачам будуть запропоновані такі актуальні теми:

-       Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

      Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського Суду з прав людини в національній судовій практиці. Застосування рішень Європейського суду з прав людини при розгляді податкових спорів. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

      Методика роботи помічника судді з матеріалами судових справ. Участь помічника судді та консультанта в підготовці розгляду справи суддею. Підготовка справи до судового розгляду та підготовка процесуальних документів. Роль помічників суддів та консультантів при складанні процесуальних документів та контролю за їх виконанням. Підбір законодавчих та інших нормативних актів та матеріалів судової практики.

-       Статус помічників суддів та консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів Порядок прийому та звільнення з посади помічників суддів згідно із Законом України “Про судоустрій і статус суддів”. Функціональні обов’язки помічників суддів. Умови та порядок прийняття на службу, проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції помічників суддів, забезпечення їх виконання. Практичне застосування Положення про помічника судді суду загальної юрисдикції, затвердженого рішенням Ради суддів України від 25.03.2011 р. № 14. Дії помічників суддів в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Посадові обов’язки консультантів. Закон України “Про державну службу”.

-       Організація адміністративного судочинства. Адміністративна юрисдикція і підсудність адміністративних справ, передача адміністративної справи з одного адміністративного суду до іншого адміністративного суду. Проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та загальними судами. Правові позиції вищих судових інстанцій з цього приводу та інші теми.

Завершиться підготовка  підведенням підсумків, а кожному слухачу буде вручено Сертифікат НШСУ.

 

 

Дніпропетровське регіональне відділення Національної школи суддів України

Директор ДРВ НШСУ                                                                                А.Г. Баштанник