Національна школа суддів України

Підготовка суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше, що проходить 20 лютого – 2 березня 2012 року, м. Дніпропетровськ

        Відповідно до Графіка підготовки суддів та працівників апаратів судів на 2012 рік 20 лютого – 2 березня 2012 року Дніпропетровським регіональним відділенням НШСУ проводиться підготовка суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше.

        Навчання проводиться згідно з програмою, що затверджена проректором з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України Оксаною Петрівною Кучинською.

 

        На навчання прибув 21 суддя місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше, з Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей.

        До викладання навчання були запрошені:

- Гайдук Віра Іванівна – заступник голови Апеляційного суду Дніпропетровської області;  судді Апеляційного суду Дніпропетровської області – Чернусь Катерина Петрівна, Петренко Інна Олімпівна, Рудь Валентина Вікторівна, Кочкова Наталія Олексіївна і Ковтуненко Світлана Пилипівна; Єрмолаєва Тетяна Василівна – старший викладач кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля;

- викладачі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидати юридичних наук: Заброда Дмитро Григорович – перший проректор з навчально – методичної та наукової роботи, доцент; Золотухіна Лілія Олександрівна – доцент кафедри трудового та аграрного права, Сліпченко Володимир Іванович – в.о. начальника кафедри кримінального процесу справ, доцент; Книга Максим Михайлович – старший науковий співробітник відділу організації наукової роботи та редакційно-видавничої діяльності; Статіва Іван Ігорович – старший викладач кафедри кримінального процесу; Березняк Василь Сергійович – начальник наукової лабораторії проблем громадської безпеки і правопорядку; Шаблистий Володимир Вікторович – старший викладач кафедри кримінального права та кримінології; Захарко Андрій Володимирович – доцент кафедри кримінального процесу; Миронюк Роман Вікторович – професор кафедри адміністративного права і адміністративної діяльності, доцент.

        Слухачам були запропоновані такі актуальні теми:

- Судова практика застосування норм сімейного та цивільного законодавства при вирішенні майнових спорів між подружжям (колишнім подружжям).

- Особливості судового розгляду справ про визначення місця проживання дитини, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Практика застосування нового антикорупційного законодавства. Першочергові заходи органів державної влади в реалізації Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”. Тлумачення норм антикорупційного законодавства (у т.ч. додатку до Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції” від 7 квітня 2011 року            № 3206-VI, Декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за рік), тощо. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.

- Психологія діяльності судді та психологічні аспекти розгляду судових справ. Психологія управління персоналом. Психологія судового засідання та інші.

        24 лютого 2012 року у приміщенні Апеляційного суду Дніпропетровської області буде проведено семінар на тему: “Застосування процесуальних строків. Наказне провадження. Застосування цивільного процесуального законодавства”.

        Завершиться підготовка підведенням підсумків та врученням Сертифікатf кожному слухачу Національної школи суддів України.