Національна школа суддів України

Адміністративна юстиція долучається до конституційного процесу

20 травня 2015 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у роботі круглого столу  на тему “Зміни до Конституції України”, який відбувся у Вищому адміністративному суді України.

 Метою заходу було обговорення напрацювань  ВАСУ  стосовно змін до Основного Закону.



Учасниками круглого столу  були  представники системи адміністративних судів, провідні вітчизняні науковці та експерти в галузі конституційного права, представники міжнародних організацій.

Під час круглого столу обговорювались питання внесення змін до Конституції України щодо запровадження незалежного судівництва відповідно до європейських стандартів. Предметно дискутувалися роль та повноваження органів судової влади та суддівського самоврядування.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук розповів про хід та перші результати  роботи Конституційної Комісії, зупинившись на напрацюваннях  в питаннях доступу до суддівської професії,  призначення і звільнення суддів, гарантій їх діяльності.  Необхідно посилити гарантії з розгляду публічно–правових спорів через формування судоустрійних та компетенційних засад адміністративної юстиції,  виокремити  її як паритетну галузь поруч з конституційною та загальною – наголосив Микола Оніщук.