Національна школа суддів України

Адміністративна відповідальність за правопорушення, пов’язані з корупцією

30 вересня 2021 року Національна школа суддів України провела всеукраїнський семінар для суддів Адміністративна відповідальність за правопорушення, пов’язані з корупцією”.

Вітальною промовою семінар розпочала викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольга Короткова, яка наголосила на актуальності тематики заходу та зазначила, що під час семінару судді з’ясують особливості кваліфікації адміністративних правопорушень, передбачених главою 13-А Кодексу України про адміністративні правопорушення, та обговорять процесуальні особливості і проблемні аспекти розгляду судами справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

Модераторами були Ольга Короткова та суддя Київського районного суду міста Харкова, кандидат юридичних наук Світлана Муратова. Провели семінар викладачі (тренери) – суддя Жовтневого районного суду Миколаївської області, кандидат юридичних наук Сергій Глубоченко, суддя Дарницького районного суду міста Києва, кандидат юридичних наук Петро Заруба та суддя Шевченківського районного суду міста Києва Лариса Радуцька.

Доповідачі під час презентацій проінформували суддівську аудиторію щодо міжнародних стандартів та національного законодавства з питань запобігання корупції, розкрили актуальні питання стосовно порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків, порушення обмежень стосовно сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, а також порушення вимог щодо запобігання, врегулювання конфлікту інтересів. Жваво пройшли модеровані дискусії, що стосувалися питань щодо незаконного використання інформації, що стала відома особі під час виконання службових або визначених законом повноважень, та щодо порушення законодавства у сфері оцінки впливу на довкілля і порушення встановлених законом обмежень після припинення повноважень члена Національної комісії, який здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Викладачі (тренери) зосередили увагу на обговоренні порушення заборони розміщення ставок на спорт, пов’язаних із маніпулюванням офіційним спортивним змаганням.

Під час семінару судді проаналізували судову практику у справах про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, та розглянули проблемні питання, що виникають у ході розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

Повний текст програми всеукраїнського семінару розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.