Національна школа суддів України

Адміністративне судочинство в умовах воєнного часу

30 вересня 2022 року Національна школа суддів України провела всеукраїнський семінар для суддів і помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів “Судова практика в питаннях–відповідях: адміністративне судочинство”.

Викладачами на освітньому заході виступили голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович та судді цього суду Сергій Уханенко, Володимир Кравчук, Ян Берназюк і Валентина Юрченко.

Модерувала семінар очільниця Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал.

Предметом обговорення стали окремі питання застосування норм процесуального права в умовах воєнного часу, вплив воєнного стану на правовідносини публічної служби, практичні аспекти застосування статті 15 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод “Відступ від зобов'язань під час надзвичайної ситуації” (війни або іншої суспільної небезпеки), а також, відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу.

Доповіді викладачів, здебільшого, були побудовані на запитаннях, які заздалегідь надійшли від суддів адміністративної юрисдикції, та відповідали викликам сьогодення.

На завершення всеукраїнського семінару учасники поділилися судженнями та побажаннями.