Національна школа суддів України

Адміністративне судочинство з дотриманням та гарантуванням прав людини

22 квітня  2016 року  в місті Чернівцях місцевим регіональним відділенням  Національної  школи суддів України проведено семінар для суддів місцевих загальних та окружних адміністративних судів на тему: “Застосування Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві”.

У семінарі взяли участь 28 суддів місцевих загальних та окружних адміністративних судів  Чернівецької, Тернопільської та Хмельницької областей.

З метою та регламентом роботи семінару учасників ознайомив директор Чернівецького регіонального відділення  Анатолій Огородник.

Судді  висловили свої очікування від заходу   удосконалити власні вміння використання в судових рішеннях норм і принципів Конституції України, Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і рішень Європейського суду з прав людини, які є джерелом  права для України.

Для проведення семінару запрошено суддів Вінницького апеляційного адміністративного суду Тетяну Сапальову, Олега Сушка, суддів Чернівецького окружного  адміністративного суду Олега Анісімова та Василя Левицького.

Семінар було розпочато з демонстрації фільму “Про Європейський суд з прав людини” та ознайомлення з інформацією щодо статистичних даних звернення і виконання Україною рішень ЄСПЛ.

Окрім того, судді розглянули позитивну та негативну практику використання рішень ЄСПЛ  адміністративними судами, а також   запропонували варіанти посилання на конкретні рішення ЄСПЛ.

Найбільший інтерес в учасників заходу  викликало питання  про судову практику щодо застосування законодавства у сфері реалізації права на доступ до публічної інформації (стаття 10 Конвенції).

Також, під час семінару було обговорено Європейські стандарти справедливого суду та їх застосування в    адміністративному судочинстві України й актуальні питання  щодо виконання Україною зобов'язань за Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод.

З повними текстом програми семінару  можна ознайомитись на веб-сайті Національної школи суддів України  в розділі “Підготовка”.