Національна школа суддів України

Адміністративні суди України у вимірі європейських стандартів

27 березня 2019 року Національною школою суддів України у співпраці з Проектом Twinning “Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні” проведено семінар із вивчення досвіду країн Європи з питань адміністративного законодавства для суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

Учасників семінару привітали ректор Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Микола Оніщук, Голова Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Михайло Смокович та постійний радник Проекту Twinning Яутріте Брієде.

Микола Оніщук зазначив, що зміни до Конституції в частині правосуддя укріпили незалежність суду, врегулювали питання добору та відповідальності суддів. Істотних змін зазнало й процесуальне законодавство: змінено порядок розгляду справ судом касаційної інстанції та повноваження суду касаційної інстанції, запроваджено нові процесуальні фільтри. Забезпечено передумови та необхідні інструменти для якісних зрушень у вітчизняному правосудді. Настав час зміцнити, у тому числі через засоби суддівської освіти, компетенційну складову професійної діяльності судді.

У ході фахової зустрічі Голова Вищого адміністративного суду Литовської Республіки Гінтарас Кріжевічус, судді Верховного Суду Латвійської Республіки Алдіс Лавінч, Аійа Бранта та Аніта Ковалевська зосередили увагу суддів Верховного Суду до запобігання зловживанню процесуальними правами сторін, вирішення конфліктів між принципами права та проблем подолання колізії між загальними та спеціальними правовими нормами.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.