Національна школа суддів України

Акцент на практичному застосуванні Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та рішень Європейського суду з прав людини.

14–24 квітня 2015 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводиться підготовку  суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (3, 4, 5 рік роботи).

Для проходження підготовки прибуло 56 суддів місцевих загальних судів Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької та Луганської областей.

Вітальними словами відкрила підготовку директор Харківського регіонального відділення Валентина Коржик.

Програмою підготовки передбачено проведення занять, присвячених розгляду застосування місцевими загальними судами Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини.

Судді Апеляційного суду Харківської області Лариса Швецова, Іван Струк та Віктор Яцина, яких запрошено викладачами для проведення підготовки,  обговорять зі слухачами рішення Європейського суду з прав людини, зокрема у справах “Швидка проти України” та “Хомулло проти України”.  Лектори звернуть окрему увагу на забезпечення неухильного дотримання та ефективного застосування судами положень чинного законодавства, Конвенції та практики Європейського суду  щодо тримання осіб під вартою, зокрема  у зв’язку з екстрадиційним арештом.

Для проведення підготовки, окрім суддів, запрошено експерта Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. M. С. Бокаріуса Анастасію

Горецьку та доцента кафедри культурології Національного юридичного університету імені Ярослав Мудрого Василя Пивоварова.

Повний текст програми підготовки суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше,  розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України  в розділі Підготовка.

Після закінчення підготовки кожному судді, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.