Національна школа суддів України

Акценти новел господарського процесу в онлайн розробці курсів

24 квітня 2020 року Національна школа суддів України за допомогою групового чату в месенджері Viber провела чергове онлайн обговорення розробниками нового тренінгу для кандидатів на посаду судді “Підготовче провадження у господарському судочинстві” та курсів для суддів першої та апеляційної інстанцій господарської юрисдикції “Новели господарського процесуального законодавства: проблемні питання”.

В обговоренні підготовлених матеріалів курсів, яким модерував керівник тренінгу суддя Олександр Потильчак, участь узяли судді господарських судів Олександр Банасько, Людмила Білецька, Ірина Голенко, Олена Малєєва, Роман Міліціанов, Діна Огороднік, Олена Фонова, працівники Національної школи суддів України Юлія Блінова та Наталія Свиридова.

У вступному слові координатор блоку з господарського судочинства Олександр Потильчак акцентував увагу колег на основних аспектах змістовного наповнення курсів щодо необхідності зосередження уваги у процесі проведення занять на особливо важливих матеріалах кожного з курсів та виділення певної частини підготовлених матеріалів для самостійного опрацювання учасниками та учасницями.

У першій частині онлайн обговорення матеріали, підготовлені розробниками тренінгу: “Підготовче провадження у господарському судочинстві”, презентували міні–лекції у форматі PPT від імені міні–груп розробників судді: Роман Міліціанов, Ірина Голенко, Олександр Банасько та Олена Фонова відповідно до підтем тренінгу: “Процесуальні дії суду на стадії відкриття провадження у справі”; “Загальні питання підготовчого провадження”; “Порядок розгляду заяв учасників справи у підготовчому провадженні” та “Проведення підготовчого засідання та судові рішення за  його результатами”.

Учасники й учасниці поінформували про подальшу роботу над тренінгом, зокрема, у частині підготовки сценаріїв для рольових ігор і навчального відео, а також наповненням матеріалів судовою практикою.

Наступне онлайн обговорення тренінгу заплановано провести 21 травня 2020 року.

Розробники на цьому онлайн засіданні також презентували матеріали курсів для суддів першої та апеляційної інстанцій господарської юрисдикції “Новели господарського процесуального законодавства: проблемні питання” за підтемами, зокрема,

критерії розмежування юрисдикції господарських судів;

особливості застосування норм Господарського процесуального кодексу України за результатами апеляційного та касаційного перегляду судових рішень (правові позиції);

виконання судових рішень у господарських справах та судовий контроль, а також провадження у справах за участю іноземних осіб з використанням актуальної практики, зокрема, з урахуванням нових рішення Верховного Суду.

Усі учасники й учасниці жваво обговорювали напрацьований матеріал і надавали поради щодо покращення тих чи інших частин курсів для суддів.

Завершуючи онлайн засідання групи розробників, Олександр Потильчак відзначив високу якість виконаної роботи та професіоналізм розробників курсів.

Наступне онлайн обговорення курсів для суддів першої та апеляційної інстанцій господарської юрисдикції “Новели господарського процесуального законодавства: проблемні питання” заплановано провести 7 травня 2020 року.