Національна школа суддів України

Актуалізація навчального курсу щодо покарання у кримінальних справах

31 жовтня Національна школа суддів України провела засідання групи розробників навчальних курсів для суддів з кримінального судочинства.

На початку засідання начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радниця Ольга Шаповалова окреслила завдання з доопрацювання навчального курсу у формі тренінгу для суддів «Призначення покарання у кримінальних справах» та розробки дистанційного курсу з метою удосконалення у суддів навички призначення покарання особам, які визнаються винними у вчиненні злочину, з дотриманням принципу індивідуалізації покарання та вимог щодо законності, обґрунтованості і справедливості покарання.

У ході засідання учасники групи конструктивно обговорили напрацьовані матеріали тренінгу, внесли доповнення та поділились ідеями щодо змістовного наповнення курсу дистанційного навчання.

Зазначений навчальний курс є одним із перших, які були створені в Національній школі суддів. Починаючи з 2016 року, він включений в програму підготовки суддів та кандидатів на посаду судді. Оскільки кримінальне законодавство постійно доповнюється новелами, група розробників систематично аналізує змістовне наповнення навчального курсу та відображає у ньому новели у законодавстві. За результатами анкет зворотнього зв’язку можна стверджувати, що курс залишається актуальним і корисним для суддів.

Над вдосконаленням курсу працювали досвідчені судді-тренери Національної школи суддів України Петро Заруба, Микола Місечко, Тетяна Шевиріна, Вероніка Сенюта, Лариса Радуцька та Ольга Короткова. Своїм досвідом поділився викладач відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці Олександр Коротких. Рекомендації щодо створення дистанційного курсу висловила викладачка-координатор відділу Тамара Закревська.