Національна школа суддів України

Актуальна судова практика в адміністративному судочинстві

711 лютого 2022 року Одеське та Харківське регіональні відділення Національної школи суддів України проводять спільну онлайнпідготовку для підтримання кваліфікації суддів окружних адміністративних судів.

З вітальними словами до суддів звернулися очільниця Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал і директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський.

Розпочала підготовку суддя Верховного Суду у складі Касаційного адміністративного суду, докторка юридичних наук Ірина Желтобрюх дискусією щодо адміністративних спорів у податковому законодавстві.

Головний редактор видання “Держслужбовець” Андрій Мацокін розтлумачив норми антикорупційного законодавства та дав відповіді на питання щодо е-декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, доктор юридичних наук, професор Василь Ільков розгляне з колегами питання щодо доказів та доказування в адміністративному судочинстві.

25 знакових рішень Конституційного Суду України запропонує обговорити суддя Конституційного Суду України, кандидатка юридичних наук, заслужена юристка України Галина Юровська.

Із практикою Європейського суду з прав людини щодо України (ст.ст. 6, 8 Протоколу 1 Конвенції) ознайомить суддя Верховного Суду у складі Касаційного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Сергій Уханенко.

До  програми підготовки включено інтерактивну лекцію щодо заходів процесуального примусу в адміністративному судочинстві, яку проведе суддя Верховного Суду у складі Касаційного адміністративного суду, доктор юридичних наук Ян Берназюк.

Окремі аспекти судового контролю за реалізацією адміністративними органами дискреційних повноважень у сфері архітектури, містобудування та земельних правовідносин роз’яснить слухачам суддя Верховного Суду у складі Касаційного адміністративного суду, доктор юридичних наук Володимир Бевзенко.

Суддя Великої Палати Верховного Суду, кандидат юридичних наук Олександр Золотніков представить правові позиції Великої Палати Верховного Суду за результатами розгляду зразкових справ і справ, переданих на її розгляд для вирішення виключної правової проблеми або відступу від висновку щодо застосування норм права в подібних відносинах.

Крім того, у межах підготовки судді візьмуть участь у семінаріпрактикумі “Судова дискреція в адміністративному судочинстві”, модерувати який буде суддя Вищого адміністративного суду України Світлана Головчук. Разом з нею працюватимуть судді-тренери Ірина Верба та Марина Семененко.

Модератором онлайнтренінгу “Доступ до публічної інформації у світлі Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів” буде заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, кандидат юридичних наук Олександр Іщенко. До проведення тренінгу запрошено суддів Сергія Уханенко, Зою Кононенко, Ларису Трофімову та експертку проєкту “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом  для підтримки свободи медіа в Україні” Тетяну Олексіюк.

Тренінг “Соціономічна компетентність судді” проведуть працівники  відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Ганна Савченко, Андрій Маслюк, Анжеліка Фарафонова та суддя Верховного Суду у складі Касаційного адміністративного суду, кандидатка юридичних наук Тетяна Чумаченко.

Насичена програма підготовки передбачає активну роботу, у результаті якої слухачі поділяться враженнями, висловлять свої побажання й пропозиції та отримають Сертифікати Національної школи суддів України.