Національна школа суддів України

Актуальна судова практика з розгляду кримінальних проваджень

7 червня 2021 року Національна школа суддів України розпочала проведення тижневої онлайн–підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів, які спеціалізуються на розгляді кримінальних проваджень.

Відкрив проведення онлайнової підготовки директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський.

Для проведення дистанційних занять упродовж тижневої підготовки залучено суддів Верховного Суду  Галину Крет, Леоніда Лобойка, Єгора Краснова, Світлану Яковлєву, Надію Стефанів, Наталію Марчук, суддів апеляційного та місцевого судів Любомира Никофоряка та Ірину Шаповалову.

Судді в ході онлайнової підготовки зможуть ознайомитися із презентаціями та обговорити такі питання:

-         стандарти доброчесності та етичної поведінки судді

-         сучасний стан і тенденції протидії торгівлі людьми

-         актуальні питання щодо арешту майна в діяльності слідчого судді

-         призначення покарання у кримінальних справах

-         судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції

-         докази й доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції

-         підготовче провадження та його роль у забезпеченні ефективного та якісного розгляду кримінального провадження

-         виконання слідчим суддею обов’язків щодо захисту прав людини, передбачених ст. 206 КПК України

-         діяльність слідчого судді у кримінальному провадженні.

Заняття щодо українського ділового мовлення проведе Оксана Кабиш,  головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів), кандидатка філологічних наук.

Викладачка відділу підготовки викладачів (тренерів), кандидатка юридичних наук Наталія Ахтирська дасть відповіді на питання щодо відповідальності за корупційні правопорушення та правопорушення, пов’язані з корупцією, та роз’яснить суддям тонкощі запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в суддівській діяльності.

До  програми підготовки також включений тренінг “Основи саморегуляції та її роль в адаптації до діяльності суддів”, який проведуть очільниця та працівники відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів Ганна Савченко, Андрій Маслюк, Анжеліка Фарафонова та суддя Тетяна Чумаченко.

Викладачка відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольга Короткова буде модераторкою тренінгу “Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами                      (ст. 286 ККУ). Особливості кваліфікації та сукупність злочинів”, участь в якому судді візьмуть дистанційно. Упродовж тренінгу з колегами будуть працювати судді–тренери         Петро Заруба,  Микола Місечко та Ігор Чайкін.

Насичена тижнева програма передбачає активну роботу суддів, у результаті якої вони поділяться враженнями, висловлять свої побажання й пропозиції.