Національна школа суддів України

Актуальне для кваліфікації суддів місцевих загальних судів

16–20 травня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше.


Вітальною промовою відкрив підготовку начальник відділу  підготовки суддів Національної школи суддів України Іван Балаклицький, який ознайомив суддів з деякими актуальними питаннями, які передбачені програмою підготовки.  Іван Балаклицький зазначив, що у 2016 році підготовка проводиться відповідно до розроблених стандартизованих програм. Було наголошено, що в межах підготовки буде проведено тренінги на теми: “Написання судових рішень у цивільному і кримінальному судочинстві” та “Суддівська етика. Доброчесність судді” з наступним оцінюванням суддів.         

Для проведення підготовки викладачами запрошено суддів Верховного Суду України, суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, суддів Апеляційного суду, судово–медичних експертів, правових експертів,видатних науковців.          

Розпочав підготовку начальник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України,  кандидат психологічних наук, доцент Юрій Ірхін, який розкрив актуальну тему щодо професійного вигорання, розповівши про його причини, прояви та шляхи запобігання. Викладач детально зупинився на комплексній профілактиці та надав практичні рекомендації. Провідний науковий співробітник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, заступник директора Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України, кандидат медичних наук Сергій Шум розкрив особливості судово-психіатричної та судово-психологічної експертизи. 

Суддя Верховного Суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Василь Гуменюк запропонував до обговорення питання застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів. Під час лекції судді при вирішенні практичних завдань мали можливість у формі дискусій отримати відповідь на питання, які цікавили найбільше.