Національна школа суддів України

Актуальне для кваліфікації суддів місцевих загальних судів

15–19 травня 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів.



Вітальною промовою підготовку  відкрив  проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці Анатолій Костенко. Проректор зазначив, що під час підготовки судді розглянуть нагальні питання судової системи, та ознайомив із деякими актуальними питаннями, передбаченими програмою підготовки. Анатолій Костенко наголосив, що враховуючи вимоги ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки буде проведено тренінги на теми: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” та “Управління часом у суддівській діяльності” з наступним оцінюванням суддів.

 У перший день підготовки буде проведено тренінг на тему: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування”. Модераторами тренінгу є головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Закарпатського окружного адміністративного суду у відставці, доктор юридичних наук Василь Андрійцьо  та суддя Обухівського районного суду Київської області Олександр Тиханський. Під час тренінгу буде запроваджено різноманітні інтерактивні методи навчання: міні-лекції з презентаціями, експрес-опитування з демонстрацією відеороликів та подальшим обговоренням,мозковий штурм”, виконання практичних завдань під час роботи в малих групах, експрес-опитування за допомогою клікерів, рольова гра, обговорення ситуативних завдань. Василь Андрійцьо проаналізує антикорупційне законодавство і докладно зупинився на міжнародних зобов’язаннях щодо запобігання корупції. Олександр Тиханський розкриє актуальну тему щодо  запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та механізмів дотримання законодавства щодо конфлікту інтересів. Суддя Черкаського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, доцент Лариса Трофімова розгляне важливе питання щодо механізмів запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням, пов’язаним із корупцією.

    Наступні дні підготовки сприятимуть підтриманню кваліфікації суддів місцевих загальних судів та накопиченню досвіду. Зокрема, програмою передбачено спілкування зі суддею Вищого спецiалiзованого суду України з розгляду цивiльних i кримiнальних справ Валентиною Висоцькою, яка обговорить із суддями актуальні питання щодо застосування трудового законодавства при розгляді цивільних справ. Суддя Верховного Суду України, кандидат юридичних наук Василь Гуменюк зосередить увагу суддів на застосуванні цивільного законодавства при розгляді земельних спорів. Суддя Апеляційного суду Київської області Людмила Сушко розгляне проблемні питання щодо написання судових рішень судом першої інстанції. Актуальним та важливим буде виступ судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Наталії Марчук, яка розповість про особливості кримінального провадження на підставі угод та розкриє практику здійснення судового контролю за досудовим слідством у світлі положень Кримінального процесуального кодексу України. Суддя Апеляційного суду Київської області Олена Білоконь ознайомить із судовою практикою застосування норм сімейного та цивільного законодавства.