Національна школа суддів України

Актуальне для кваліфікованості цивільного судочинства

3–7 квітня 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів.         

      Підготовку відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та проректор з підготовки кадрів для судових органів Анатолій Костенко.

У вітальній промові ректор ґрунтовно зупинився на проблемах подальшого реформування судової системи України та висвітлив сучасний стан судової реформи, перспективи та устремління. Микола Оніщук ознайомив суддів із головними змінами в господарському та цивільному процесі. Анатолій Костенко розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів. Проректор зазначив, що з урахуванням вимог статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів буде проведено тренінги на теми: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” та “Суддівська етика. Доброчесність” з оцінюванням суддів за результатами кожного тренінгу.

Розпочала підготовку заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Галина Юровська, яка зосередила увагу суддів на проблемних аспектах розгляду в апеляційному порядку цивільних справ, пов’язаних із захистом права власності. Суддя Верховного Суду України Василь Гуменюк запропонував для обговорення питання щодо практики розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин. Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ Ольга Ступак висвітлила окремі аспекти застосування норм Закону України “Про міжнародне приватне право”. Начальник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Ганна Савченко надала практичні рекомендації щодо психологічної адаптації до професії судді та запобігання розвитку професійного вигорання.

           

Актуальними та доцільними будуть навчальні заходи впродовж наступних днів підготовки. Керівник прес-служби Верховного Суду України  (20082015 рр.) Людмила Момот розкриє актуальні питання щодо комунікації судової влади та засобів масової інформації, зокрема забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду. Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ Ольга Ступак обговорить із суддями актуальні аспекти судового розгляду спорів щодо спадкування та важливі питання щодо вирішення спорів, що виникають із трудових правовідносин. Важливим буде виступ судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ  Олени Ситнік стосовно вирішення спорів, що виникають із кредитних правовідносин. Викладач Національної школи суддів України Оксана Кабиш запропонує суддям виконати практичні завдання, що потребують знань з українського ділового мовлення за професійним спрямуванням.