Національна школа суддів України

Актуальні аспекти написання судового рішення

18 січня 2021 року Національна школа суддів України спільно з експертами Проекту ЄС “Право-Justice” продовжила роботу над розробленням навчального курсу у формі серії вебінарів для суддів окружних адміністративних  судів “Актуальні аспекти (питання) написання судового рішення в адміністративному судочинстві” та провела перше у цьому році дистанційне засідання групи.

Національну школу суддів України представили викладач-науковий консультант Олександр Терлецький та старший науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольга Яворська. Від Проекту ЄС “Право-Justice” взяли участь національні експерти Костянтин Красовський та Оксана Цимбрівська, міжнародний експерт Едіт Целлер. Суддівський корпус – Віктор Маринченко, Олександр Ситников, Михайло Гуцал, Олександр Кукоба та Олена Терлецька.  

Учасники робочої групи презентували напрацьовані ними матеріали, зокрема провели дискусію з таких тем: мотивування і резолютивна частини рішення як розумова діяльність судді та вмотивованість й обгрунтованість судового рішення. Розробники обговорили поняття та ознаки розумової діяльності судді, визначили її основні характеристики, розглянули навички та процес мислення, Крім того  розібрали відмінні ознаки між поняттями обгрунтованості та вмотивованості судового рішення, критерії та етапи мотивування, додатково розглянули процес тлумачення норм права.

Підбиваючи підсумки засідання, співмодератори Олександр Терлецький та Оксана Цимбрівська відзначили результативність роботи команди та домовились про дату наступної зустрічі.