Національна школа суддів України

Актуальні аспекти розгляду судових справ крізь призму практики Верховного Суду

3 грудня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України розпочала проведення підготовку суддів місцевих загальних судів, яка буде тривати до 7 грудня 2018 року.

Звертаючись до суддів місцевих загальних судів, проректор Володимир Мазурок розповів про хід підготовки кадрів для системи правосуддя, яку проводить Національна школа суддів України. Він зазначив, що за 9 місяців 2018 року підготовку пройшли 6 183 слухачі, які є суддями. На сьогодні спеціальну підготовку проходить 371 кандидат на посаду судді місцевого суду, які розпочали заняття з вивчення особливостей розгляду господарських справ.

У ході тижневої підготовки судді місцевих судів розглянуть актуальні питання судочинства, зокрема це нові знання, уміння та навички щодо судового розгляду кримінальних проваджень у суді першої інстанції, застосування цивільного законодавства у процесі розгляду земельних і сімейних спорів, актуальні аспекти розгляду спорів щодо спадкування крізь призму практики Верховного Суду тощо.

Відповідно до вимог статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у програмі підготовки передбачено проведення дводенного тренінгу: “Діяльність слідчого судді як гарантія захисту прав людини на досудовому розслідуванні”, модератором якого буде начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Ольга Шаповалова.

Судді місцевих загальних пройдуть вишкіл на тренінгу “Практичні аспекти розмежування різновидів множинності злочинів – повторність, сукупність та рецидив злочинів”, модерувати на якому буде  заступник начальника відділу науково–методичних досліджень проблем судочинства Валентина Кузьменко.

Програмою підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів передбачено опрацювання та обговорення кращих практик національного законодавства, обмін досвідом щодо здійснення компетентного судочинства. Корисним для практичного впровадження буде виступ судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталії Марчук щодо актуальних питань судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції. Предметом обговорення з Наталією Марчук будуть висновки щодо дослідження доказів і доказування у кримінальному провадженні в місцевому суді.

Співзасновниця громадської організації “Український інститут з прав людини” Ірини Кушнір зосередила увагу на застосуванні Європейської конвенції та  практики Євросуду.

Суддя Верховного Суду в Касаційному цивільному суді Олена Білоконь у ході презентації зробить доповідь про актуальні аспекти розгляду спорів щодо спадкування крізь призму практики Верховного Суду. Суддя Олена Умнова розкриє важливе питання стосовно застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів.

Практичну дискусію про міжнародне співробітництво в ході кримінального провадження, екстрадицію та міжнародну правову допомогу проведе головний науковий співробітник Національної школи суддів України Наталія Ахтирська.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.