Національна школа суддів України

Актуальні питання адміністративного судочинства

21–25 березня 2016 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів, обраних на посаду судді безстроково

Для проходження підготовки прибуло 6 суддів окружних адміністративних судів Дніпропетровської та Запорізької областей.

Відкриваючи підготовку, директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник підкреслила актуальність тем програми підготовки та зазначила важливість теми тренінгу: “Застосування Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві”, який буде проведено в межах цієї підготовки.

З метою ефективного проведення підготовки та тренінгу запрошено суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, Апеляційного суду Дніпропетровської області, місцевих загальних судів Дніпропетровської області та авторитетних науковців.

Під час підготовки Тетяна Ясенова висвітлить особливості розгляду адміністративних спорів між суб’єктами владних повноважень. Олена Головко розповість про перегляд судових рішень в адміністративних справах. Андрій Щербак зосередить увагу суддів на особливостях розгляду адміністративних спорів, пов’язаних із застосуванням податкового законодавства. Актуальним буде виступ Олени Дурасової, яка розкриє проблемні питання щодо дисциплінарної відповідальності судді.

Наталія Онушко розповість про суддівську етику та доброчесність судді, а Олексій Круговий ознайомить з особливостями розгляду адміністративних спорів щодо статусу іноземців, осіб без громадянства, біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту.

Під час виступу Василя Ількова судді дізнаються про проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві.

Вадим Лисенко проаналізує зі слухачами антикорупційне законодавство, застосування Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції” та питання щодо відповідальності суддів за вчинення корупційного правопорушення.

Разом із Оленою Леонідовою судді розглянуть особливості захисту довкілля та права людини в міжнародному законодавстві, засоби правового захисту та доступ до правосуддя у справах, що стосуються довкілля.

Також судді матимуть змогу удосконалити свої знання з українського ділового мовлення.

Окрім того, у межах підготовки буде проведено тренінг на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві”. Під час тренінгу судді розглянуть питання щодо підстав втручання держави у права, гарантовані Конвенцією, ознайомляться з позитивною та негативною практикою використання рішень Європейського суду з прав людини, стануть учасниками дискусії та вирішать практичні завдання. Після закінчення тренінгу буде проведено анкетне оцінювання слухачів.