Національна школа суддів України

Актуальні питання адміністративного судочинства

2–6 березня 2020 року в місті Одесі Національна школа суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

Учасників підготовки привітали директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець і суддя, заступник голови П’ятого апеляційного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Ніна Вербицька. Валерій Левенець зазначив, що підготовку спрямовано на вивчення актуальних питань суддівства та обмін досвідом.

Програмою заплановано інтерактивне спілкування з досвідченими практикуючими суддями і фахівцями та тренінгові заняття щодо актуальних питань адміністративного судочинства.

Розпочне підготовку адвокат, Секретар Ради адвокатів Одеської області, викладач, кандидат юридичних наук, доцент Катерина Кармазіна, яка проаналізує із суддями антикорупційне законодавство.

Також із колегами працюватиме суддя Одеського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Елла Катаєва, яка розповість про  розгляд справ щодо забезпечення громадського порядку та безпеки.

Суддя Вищого адміністративного суду України, кандидат юридичних наук Любов Гончар зосередить увагу на проблемі розмежування цивільної, адміністративної та господарської юрисдикції, а також запропонує до обговорення питання щодо строків в адміністративному судочинстві.

Щодо особливостей розгляду спорів стосовно проходження публічної служби лекцію-дискусію проведе суддя Вищого адміністративного суду України Світлана Головчук.

Активну участь у проведенні підготовки візьмуть судді П’ятого апеляційного адміністративного суду. Заступник голови суду Ніна Вербицька обговорить із колегами окремі питання написання судових рішень в адміністративних справах. Олександр Шляхтицький зупиниться на доказах і доказуванні та підставах призначення судової експертизи в адміністративному судочинстві. Кандидати юридичних наук – Олександр Кравець проведе дискусію щодо участі прокурора в адміністративному судочинстві, а Степан Домусчі опрацює з колегами тему судового збору, розподілу судових витрат.

У межах підготовки буде проведено 2  тренінги з наступним оцінюванням суддів.  

Любов Гончар і Світлана Головчук проведуть тренінг на тему: “Особливості провадження у справах щодо охорони довкілля”.

Для проведення тренінгу на тему: “Проблеми ефективного судового захисту в адміністративному судочинстві” запрошено суддів Одеського окружного адміністративного суду Еллу Катаєву та Оксану Бойко.

На завершення підготовки керівник Бюро психологічних досліджень, викладач кафедри “Криміналістики та психології” Одеського державного університету внутрішніх справ, кандидат психологічних наук Маргарита Журавльова попрацює із суддями у формі семінару-практикуму щодо  психологічних особливостей ефективного спілкування та вирішення конфліктів у професійній діяльності суддів.