Національна школа суддів України

Актуальні питання арешту майна: практика застосування

28 січня 2020 року в Києві Національна школа суддів України за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу провела тренінг для тренерів “Актуальні питання щодо арешту майна в діяльності слідчого судді”.

Відкриваючи захід, із вітальним словом до учасників тренінгу звернулася начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) — радник Національної школи суддів України Ольга Шаповалова. Вона відзначила надзвичайну актуальність теми тренінгу для сьогодення та підкреслила, що слідчий суддя відіграє особливу роль на досудовому розслідуванні, адже до його повноважень належить судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Старший юридичний радник Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Гідо Острайш та експерт Юрій Сіволога, звертаючись до слухачів та слухачок тренінгу, зазначили про плідну співпрацю з Національною школою суддів України та підкреслили, що результатами такої співпраці стала розробка високоякісних навчальних продуктів для суддів, один з яких присвячений саме актуальним питанням арешту майна. Експерти наголосили на важливості урахування прав і свобод осіб на досудовому розслідуванні та побажали майбутнім тренерам успіхів в опануванні цього курсу.

Тренінг розроблений з метою висвітлення проблемних питань, пов’язаних із неоднаковим застосуванням слідчими суддями суду першої інстанції норм національного та міжнародного законодавства з питань арешту майна. Він також має допомогти у напрацюванні певного системного підходу в діяльності слідчих суддів до вирішення питань захисту прав і свобод осіб на досудовому розслідуванні.

Протягом тренінгу учасники залучатимуться до загального обговорення спірних питань у форматі мозкового штурму, працюватимуть в малих групах, виконуючи практичні завдання, переглядатимуть навчальні відеоролики та матимуть змогу надати свої рекомендації щодо покращення матеріалів тренінгу.