Національна школа суддів України

Актуальні питання господарської юрисдикції

3 жовтня 2019 року в Національній школі суддів України відбулося засідання розробників навчальних курсів з господарського процесуального законодавства відповідно до стандартизованих програм підготовки суддів апеляційних та окружних господарських судів.

У вступному слові викладач-координатор відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександр Потильчак наголосив на основних аспектах змістовного наповнення курсів щодо необхідності зосередження уваги в процесі проведення занять на особливо важливих матеріалах кожного курсу та виділення певної частини підготовлених матеріалів для самостійного опрацювання суддями.

Судді Людмила Білецька, Роман Бойко, Володимир Гевко, Олеся Дупляк та Олена Коротун, відповідальні за розробку курсів: “Розмежування компетенції господарських, адміністративних та загальних судів”, “Проблемні питання застосування норм Господарського процесуального кодексу України. Особливості, що виникають під час  провадження  у суді першої інстанції та під час апеляційного провадження”, “Виконання судових рішень у господарських справах. Судовий контроль” та “Провадження у справах за участю іноземних осіб”, презентували інтерактивні мінілекції з використанням презентацій Power Point, практичні завдання з використанням інтерактивних методів, зокрема модеровані дискусії, дебати, мозковий штурм тощо.

Теми курсів є актуальними та вкрай важливими для суддів господарських судів як першої так і апеляційної інстанцій, оскільки зміна підходу у питаннях розмежування судової юрисдикції, впровадження нових правил та критеріїв її розмежування відразу ж мали своїм наслідком відповідну зміну судової практики.

За пропозицією керівників груп розробників суддів Олени Коротун та Романа Бойка було проаналізовано змістовне наповнення тем курсів і запропоновано узагальнити пропозиції та доповнити курси для відповідних цільових аудиторій з урахуванням схвалених рекомендацій розробників.

Суддями–розробниками опрацьовано матеріали навчальних курсів, які достатньою мірою сприятимуть удосконаленню вмінь і навичок при застосуванні господарського процесуального законодавства та будуть корисними суддям під час розгляду господарських справ.