Національна школа суддів України

Актуальні питання надання слідчим суддею дозволу на обшук

3–4 лютого 2020 року в місті Харкові Національна школа суддів України за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу проводить засідання групи розробників тренінгу “Актуальні питання надання слідчим суддею дозволу на проведення обшуку, огляду та тимчасового доступу до речей і документів”.

Старший радник з питань судової влади проекту Консультативної місії Європейського Союзу Гідо Острайш, спеціаліст з питань кримінального судочинства Юрій Сіволога та керівник групи розробників, начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) — радник НШСУ Ольга Шаповалова, відкриваючи засідання робочої групи, наголосили на актуальності тематики розробки курсів, пов’язаних із діяльністю слідчого судді, під час розгляду клопотань щодо надання дозволу на проведення обшуку, огляду та тимчасового доступу до речей і документів та вирішення питань щодо правомірності втручання у права людини.

До участі у засіданні групи розробників цього тренінгу залучені судді Світлана Шаренко, Олена Шевська, Микола Місечко, Олена Жупанова, Ірина Березовська, Володимир Курило, Сергій Мальцев, Дмитро Константінов та викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольга Короткова.

Під час засідання групи розробників були представлені напрацьовані матеріали щодо: міжнародних стандартів захисту прав людини під час розгляду слідчим суддею клопотань про надання дозволу на проведення обшуку, огляду та тимчасового доступу до речей і документів; актуальних питань проведення обшуку та огляду у національному законодавстві; суб’єктів звернення та особливостей розгляду слідчим суддею клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів. Також були презентовані матеріали практичних завдань та запитань для модерованої дискусії й експрес-опитування.

У ході зустрічі розробниками було визначено дату апробації цього курсу — 17 лютого 2020 року в місті Харкові в рамках підготовки суддів у Харківському регіональному відділенні Національної школи суддів України.