Національна школа суддів України

Актуальні питання підготовчого провадження

2 жовтня 2020 року Національна школа суддів України за допомогою сервісу ZOOM провела онлайн засідання розробників нового тренінгу для кандидатів на посаду судді “Підготовче провадження в господарському судочинстві”. 

В онлайн обговоренні, яким координував керівник тренінгу, суддя Верховного Суду України у відставці Олександр Потильчак, узяли участь судді господарських судів Олександр Банасько, Володимир Гевко, Ірина Голенко, Тетяна Гребенюк,  Роман Міліціанов, Діна Огороднік, Олена Фонова, працівники Національної школи суддів України Юлія Блінова та Наталія Свиридова.

У вступному слові координатор блоку з господарського судочинства Олександр Потильчак акцентував увагу колег на необхідності зосередження уваги у процесі проведення занять на здобутті майбутніми суддями ґрунтовних знань, вмінь та навичок щодо проведення процедури підготовчого провадження у господарських справах як основної стадії загального позовного провадження.

Суддя-розробник Володимир Гевко, презентуючи доопрацьовані суддями-розробниками матеріали теми 2 цього тренінгу “Загальні питання підготовчого провадження. Особливості підготовчого провадження при спрощеному розгляді справ”, звернув увагу на проблемні питання, що виникають на стадії відкриття провадження у справі, порядку вчинення учасниками процесу процесуальних дій, розгляду заяв та клопотань учасників справи.

Окрім обговорення доопрацьованих суддями-розробниками презентацій міні-лекції, інтерактивних практичних завдань у форматі експрес опитування, кейс-завдань, було проведено професійні дискусії з методики використання навчальних відео і опрацювання завдань у малих групах до тем 2 і 3 тренінгу “Підготовче провадження у господарському судочинстві” для формування навичок у слухачів та слухачок вмінням самостійно на практиці застосовувати теоретичні знання необхідні для прийняття процесуальних рішень, які ухвалюються на стадії відкриття провадження у господарській справі.

Завершуючи онлайн засідання групи розробників, керівник тренінгу подякував колегам за креативний підхід при підготовці навчально-методичних матеріалів тренінгу та відзначив високий рівень професіоналізму розробників тренінгу.