Національна школа суддів України

Актуальні питання пробації та її перспективи

16 квітня 2019 року Національна школа суддів України спільно з Національною академією прокуратури України, Генеральною прокуратурою України, Державною установою “Центр пробації” та благодійною організацією “Free zone” провели міжнародний круглий стіл “Інститут пробації в Україні: сучасний стан і перспективи розвитку”.

Метою круглого столу є комплексний аналіз сучасного стану запровадження інституту пробації в Україні, а також вироблення рекомендацій із удосконалення кримінального, кримінально-виконавчого та кримінального процесуального законодавства.

Відкрили роботу заходу ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та ректор Національної академії прокуратури Михайло Лошицький.

У вітальному слові ректор відмітив, що Національна школа суддів України активно впроваджує в навчальний процес для суддів, кандидатів на посаду судді тему пробації та в її ролі у процесі судочинства та виконання кримінальних покарань. Так, кандидати на посади суддів нині вивчають теоретичні аспекти й алгоритм складання досудової доповіді, питання, що вирішуються судом у межах наглядової пробації, пробаційні програмами. А підвищення обізнаності суддів в питаннях пробації відбувається зокрема через проведення спеціальних навчальних заходів – круглих столів, семінарів, тощо.

Під час круглого столу було розглянуто актуальні питання застосування пробації, завдання та функції пробації в Україні, перспективи розвитку цього інституту.

Із доповідями виступили заступник міністра юстиції України Денис Чернишов, начальник управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру у місцях несвободи Генеральної прокуратури України Вячеслав Свірець, керівник Проекту NORLAU «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне впровадження пробації в Україні» Віллі Гілл, директор Державної установи «Центр пробації» Олег Янчук, керівник благодійної організації «FREE ZONE» Олексій Загребельний.

Актуальну доповідь на тему “Досудова пробація: актуальні питання законодавчого врегулювання” представила начальник відділу підготовки викладачів(тренерів) – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці Ольга Шаповалова.