Національна школа суддів України

Актуальні питання розгляду сімейних спорів

13 листопада 2020 року Харківське регіональне відділення Національної школи суддів України провело онлайн семінар для суддів місцевих загальних судів “Сімейні правовідносини: окремі аспекти розгляду спорів судом першої інстанції”.

Семінар відкрила директор регіонального відділення, заслужений юрист України Валентина Коржик, яка зазначила, що шлюбно-сімейні
правовідносини – це основа становлення та розвитку суспільства, але у процесі подружнього життя можуть виникнути сімейні проблеми, які не завжди регулюються мирним шляхом, тому питання шлюбно-сімейних відносин завжди залишаються актуальними, а категорія таких справ – досить поширеною.

Провела семінар модератор – науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя у відставці Лілія Гуцал. Також для проведення семінару було запрошено заступника голови Харківського апеляційного суду, кандидата юридичних наук Аллу Котелевець та суддю Лубенського міськрайонного суду Полтавської області, кандидата юридичних наук, тренера Національної школи суддів України Василя Даценка.

Судді розглянули актуальні  питання про розгляд справ, пов'язаних із поділом майна подружжя,  а також про стягнення аліментів та визначення місця проживання дитини.

Під час модерованих дискусій учасники обговорили проблеми, що стосуються розгляду спорів, пов’язаних  із сімейними правовідносинами, та отримали фахові поради від досвідчених колег.

На завершення  навчального заходу судді поділилися враженнями і висловили пропозиції щодо тематики наступних семінарів.

З повним  текстом програми семінару можна ознайомитись за посиланням.