Національна школа суддів України

Актуальні питання щодо арешту майна в діяльності слідчого судді

18 березня 2021 року Національна школа суддів України в межах підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів провела тренінг на тему: Актуальні питання щодо арешту майна в діяльності слідчого судді”.

Тренінг розпочав модератор – заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Олександр Коротких, наголосивши, що метою тренінгу є сформувати в суддів правильне розуміння ролі слідчого судді стосовно захисту прав людини та забезпечення балансу між інтересами держави й приватними інтересами власників майна під час розгляду клопотань та прийняття рішень щодо арешту майна. Модератор також ознайомив суддів з програмою тренінгу, окреслив навчальні завдання, визначив очікування учасників і учасниць та представив викладачів.

Тренінг провела фахова команда викладачів (тренерів) у складі суддів Ірини Шаповалової, Світлани Муратової, Лариси Радуцької, працівників Національної школи суддів України Ольги Шаповалової, Олександр Коротких, Ольги Короткової та Юлії Найденко.

Під час тренінгу судді оволоділи вміннями застосовувати загальні засади кримінального провадження, зокрема принцип верховенства права та практику ЄСПЛ на стадії досудового розслідування під час розгляду клопотань щодо арешту майна, визначати підстави та доцільність накладення арешту на майно у кримінальному провадженні, вирішувати проблемні питання, що виникатимуть під час розгляду зазначених клопотань, визначати особливості оцінки доказів, наданих слідчому судді для вирішення питання щодо арешту майна та скасування арешту,  належно обґрунтовувати рішення слідчого судді щодо арешту майна.

Упродовж тренінгу широко використовувались інтерактивні методики: модеровані дискусії, “мозкові штурми” та експрес-опитування. Судді обговорили проблемні питання з визначеної тематики, обмінялися думками та отримали обґрунтовані відповіді на свої запитання.

Повний текст програми тренінгу розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.