Національна школа суддів України

Актуальні питання щодо арешту майна в діяльності слідчого судді

25 березня 2021 року Національна школа суддів України в межах програми підготовки для підтримання кваліфікації провела тренінг для суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів на тему: “Актуальні питання щодо арешту майна в діяльності слідчого судді”.

Тренінг розпочав модератор-виконуючий обов’язки начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександр Коротких, який представив викладачів та з’ясував  очікування суддів від заходу.  Олександр Коротких зазначив, що метою тренінгу є поглиблення знань у суддів щодо ролі слідчого судді стосовно захисту прав людини та забезпечення балансу між інтересами держави й приватними інтересами власників майна під час розгляду клопотань та прийняття рішень щодо арешту майна.

Викладачами (тренерами) навчального заходу запрошені суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Ольга Шаповалова, суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, доктор філософії в галузі права Ірина Шаповалова, суддя Київського районного суду міста Харкова, кандидат юридичних наук Світлана Муратова, суддя Шевченківського районного суду міста Києва Лариса Радуцька. Також участь у проведенні тренінгу взяли працівники відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольга Короткова, Юлія Найденко та Богдан Остудімов.

Під час тренінгу судді визначали підстави та доцільність накладення арешту на майно у кримінальному провадженні, вирішували проблемні питання, які виникатимуть під час розгляду зазначених клопотань, визначали особливості оцінки доказів, наданих слідчому судді для вирішення питання стосовно арешту майна та скасування арешту і обґрунтовували рішення слідчого судді щодо арешту майна.

Повний текст програми тренінгу розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.