Національна школа суддів України

Актуальні питання щодо дій судді у кризових ситуаціях

4 липня 2017 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням спільно з відділом підготовки суддів Національної школи суддів України та за сприяння Асоціації розвитку суддівського самоврядування України проведено семінар у формі круглого столу на тему: “Актуальні проблеми забезпечення права на справедливий суд та алгоритми дій судді у кризових ситуаціях”.

У семінарі взяли участь 33 судді місцевих загальних судів Дніпропетровської області та міста  Дніпра й Апеляційного суду Дніпропетровської області.

Відкриваючи захід,  директор Дніпропетровського регіонального відділення, суддя у відставці, кандидат юридичних наук Володимир Поплавський, який є і модератором семінару,  та голова Апеляційного суду Дніпропетровської області Наталія Деркач ознайомили учасників з метою, програмою  і регламентом роботи заходу та звернули увагу на важливість теми семінару в умовах сьогодення.

Під час семінару актуальну тематику було розглянуто на трьох сесіях, для проведення яких запрошено суддів Ленінського районного суду м. Дніпропетровська Дмитра Мовчана (кандидата юридичних наук) та Максима Тауса. Вони продемонстрували слухачам інтерактивні міні-лекції з використанням презентацій Power Point.

На сесії на тему: “Зловживання процесуальними правами як вид тиску на суд” модеровану дискусію щодо методів протидії зловживанню процесуальними правами з боку учасників справи провела суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська у відставці Галина Маймур.

На сесії судді господарського суду Дніпропетровської області Іван Колісник і Андрій Крижний разом з учасниками семінару провели обговорення проблемних питань щодо запобігання проявам поширення необ’єктивної інформації представниками ЗМІ.

Жвавий інтерес у суддів викликало обговорення питань щодо ефективної роботи суддів-спікерів у судах та налагодження протидії тиску на суд, як з боку учасників справи, так і з боку ЗМІ.

Під час проведення семінару значну увагу було приділено аналізу ситуацій щодо зловживання процесуальними правами у кримінальному, цивільному і адміністративному судочинстві. Судді-учасники активно обмінювалися досвідом та отримали відповіді від суддів-викладачів на всі запитання.

Свої враження від участі у вищезазначеному заході та побажання щодо тематики наступних семінарів учасники мали змогу висловити, заповнивши анкету зворотного зв’язку задля удосконалення системи суддівської освіти в Національній школі суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.